25 Απριλίου, 2025

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ

  1. Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ - Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΘΩΜΑΝΟΥΣ 

Οι  Βενετοί είχαν την Κρήτη στην κατοχή τους από το 1204 μ.Χ. Ο πρίγκιπας Αλέξιος, γιός του έκπτωτου αυτοκράτορα Ισαακίου Β΄ Αγγέλου ζήτησε βοήθεια από τους αρχηγούς της Δ΄ Σταυροφορίας για να αποκατασταθεί ο πατέρας του στο θρόνο της βυζαντινής αυτοκρατορίας1. Μία από τις πολλές υποσχέσεις ήταν και η Κρήτη, την οποία υποσχέθηκε να δώσει στον Βανιφάτιο τον Μομφερρατικό. Ο Μαρκήσιος Βανιφάτιος ο Μομφερατικός συμμετείχε στην Δ΄ σταυροφορία, είχε στην κατοχή του ιταλικά εδάφη και αργότερα εκλέχθηκε αρχηγός της Γαλλικής Σταυροφορίας2. Ωστόσο οι Φράγκοι κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη το 1204 και αυτό είχε δραματικές συνέπειες για την βυζαντινή αυτοκρατορία. Οι σταυροφόροι αναγνώρισαν το δικαίωμα στον Βανιφάτιο να καταλάβει την Κρήτη3. Κάτι το οποίο  ήθελε να αποφύγει διότι δεν είχε τις στρατιωτικές και ναυτικές δυνάμεις , αλλά ούτε και την διάθεση για να εκστρατεύσει στην Κρήτη. Τον προσέγγισαν εκπρόσωποι του δόγη της Βενετίας Ερρίκο Dandolo και του πρόσφεραν χρηματικά και πολιτικά ανταλλάγματα για να παραχωρήσει το νησί4. 

Ο Βανιφάτιος δέχτηκε και παραχώρησε την Κρήτη στην Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας με αντίτιμο όπως αναφέρει ο Θεοχάρης Δετοράκης «το ευτελέστατο ποσό των 1000 μάρκων αργύρου»5 . Η συμφωνία για την παραχώρηση της Κρήτης στη Βενετία υπογράφτηκε στις 12 Αυγούστου 1204 στην Ανδριανούπολη6. 

 Η Οθωμανική αυτοκρατορία ως τα μέσα το 17ου αιώνα είχε υπό την κατοχή της πολλές περιοχές και νησιά της Μεσογείου. Μετά την κατάληψη της Κύπρου το 1570 σειρά είχε η Κρήτη. Η προνομιακή της θέση σε συνδυασμό με την ποικιλία των προϊόντων παραγωγής , τα οχυρά και ο πλούτος της ήταν ισχυρά κίνητρα για να τους Οθωμανούς ώστε να την κατακτήσουν7. Ωστόσο, η Κρήτη ήταν το τελευταίο νησί της χριστιανικής Ανατολής στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, το οποίο δεν είχε καταληφθεί από τους Οθωμανούς

 Η διάσωση του νησιού από την Οθωμανική αυτοκρατορία ήταν γεγονός υψίστης πολιτικής και στρατιωτικής σημασίας για τους Ευρωπαίους ηγεμόνες «γιατί θα καθόριζε αποφασιστικά τα όρια και τις σχέσεις δύο διαφορετικών κόσμων και δύο πολιτισμών»8. Η ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571 και η ήττα των Οθωμανικού στόλου εμπόδισε και μετατόπισε χρονικά την στρατιωτική επιχείρηση για την κατάκτηση της Κρήτης9. Η καταστροφή του Τουρκικού στόλου και η βαθύτατη πολιτική κρίση είχε επιδράσεις σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο με αποτέλεσμα την αναστολή των κατακτητικών επιχειρήσεων για δεκαετίες10.

-17-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου