31 Ιανουαρίου, 2019

Το Κοινοβούλιο της Νορβηγίας ψηφίζει για τη διατήρηση της μοναρχίας

.

ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ HAAKON ΤΗΣ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: OSKAR AANMOEN / ROYAL CENTRAL.

Την Τρίτη, 36 από τους 169 αντιπροσώπους στο κοινοβούλιο της Νορβηγίας ψήφισαν υπέρ της αντικατάστασης της μοναρχίας της χώρας με μια δημοκρατία. Ήταν μέρος της ετήσιας διαδικασίας εξετάζοντας προτάσεις για αλλαγή του νορβηγικού συντάγματος. Αλλά αυτή η ψηφοφορία για το αν θα διατηρηθεί ο βασιλιάς Harald και η οικογένειά του δεν είναι κάτι καινούργιο - κάθε χρόνο από το 1972 το Σοσιαλιστικό Αριστερό Κόμμα, SV, υποβάλλει μια πρόταση για την κατάργηση της μοναρχίας κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για το σύνταγμα.

Η φετινή πρόταση της Νορβηγίας να γίνει δημοκρατία έλαβε υποστήριξη από όλους στο SV (επί του παρόντος 11 αντιπροσώπους) καθώς και από 14 ψήφους από τα μέλη του Εργατικού Κόμματος. 
Έξι από τους οκτώ αντιπροσώπους του Φιλελεύθερου Κόμματος στήριξαν επίσης το νομοσχέδιο μαζί με δύο από το Συντηρητικό κόμμα και ένα από το Κόμμα Προόδου.
 Το Κομμουνιστικό Κόμμα και το Πράσινο Κόμμα έχουν ένα μόνο εκλεγμένο μέλος στο κοινοβούλιο - και οι δύο υποστήριξαν την πρόταση για κατάργηση της μοναρχίας.


Η νορβηγική βασιλική οικογένεια. Φωτογραφία: Oskar Aanmoen.

Ένας από εκείνους που θέλει να αντικαταστήσει τη μοναρχία με μια δημοκρατία είναι ο Carl Erik Grimstad του Φιλελεύθερου. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 εργάστηκε στο Παλάτι, μεταξύ άλλων ως γραμματέας της τότε πριγκίπισσας Sonja.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Jonas Gahr Støre, ψήφισε κατά της πρότασης για τη δημιουργία μιας δημοκρατίας. Είπε: «Η μοναρχία έχει ισχυρή λαϊκή υποστήριξη στη Νορβηγία, όπως προβλέπεται στο σύνταγμα και καθώς ο βασιλιάς ασκεί την ευθύνη του» . Ο Støre δήλωσε επίσης ότι η μοναρχία εξακολουθεί να έχει σταθερή υποστήριξη στο Εργατικό Κόμμα και ότι ποτέ δεν θα οδηγήσει ένα κόμμα που θα φέρει τέλος στη μοναρχία.


Ο πρωθυπουργός Solberg δίνει στον βασιλιά την ομιλία του θρόνου. Φωτογραφία: Oskar Aanmoen / Royal Central.

Επιπλέον, η πρωθυπουργός Erna Solberg δήλωσε ότι η κυβέρνησή της δεν θα καταργήσει ποτέ τη μοναρχία.

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2017 έδειξε ότι το 81% όλων των Νορβηγών ενέκρινε τη διατήρηση της μοναρχίας ως μορφή διακυβέρνησης, ενώ μόνο το 15% πιστεύει ότι η χώρα θα πρέπει να γίνει δημοκρατία. Το υψηλότερο επίπεδο υποστήριξης για τους βασιλείς προέρχεται από το νεότερο νορβηγικό πληθυσμό. Και ο βασιλιάς Harald, ο οποίος έγινε μονάρχης το 1991, έχει πει σε αρκετές συνεντεύξεις ότι δεν θα παραιτηθεί.
http://royalcentral.co.uk/europe/norway/norways-parliament-votes-on-whether-to-keep-monarchy-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου