29 Νοεμβρίου, 2019

Είναι σωστό να σχολιάζουμε αρνητικά τις άλλες θρησκείες;



Ερώτηση που λάβαμε: 
Είναι σωστό να σχολιάζουμε αρνητικά τις άλλες θρησκείες;
Η απάντηση της ιστοσελίδας μας:
Κατ’ αρχάς, να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ της Ορθοδοξίας και άλλων θρησκειών. Διότι η Ορθοδοξία δεν είναι «μία από τις πολλές θρησκείες». Στην πραγματικότητα δεν είναι καν θρησκεία! Είναι αποκάλυψη του Θεού. Είναι η μόνη αλήθεια, όπως μας αποκαλύφθηκε από το μοναδικό, ανεπανάληπτο και κορυφαίο Θεανδρικό πρόσωπο του Ιησού Χριστού, του αρχηγού της πίστεως μας. Ο Ιησούς Χριστός είναι ο μόνος «ιδρυτής θρησκείας» που είπε για τον εαυτό Του φράσεις που μαρτυρούν απόλυτα πως είναι Θεός (π.χ. ἐγώ εἰμί ἡ ανάστασις καί ἡ ζωή) και που αν δεν έβγαιναν από το στόμα του Θεανθρώπου, τότε θα ήταν λόγια είτε απατεώνα είτε ανθρώπου που είχε χάσει τα λογικά του! Όμως η Ανάστασή Του και η μετέπειτα συμπεριφορά των Αποστόλων και όλων των Χριστιανών, που έσπευδαν και σπεύδουν να δώσουν τη ζωή τους για Αυτόν, συμμαρτυρούν την αλήθεια. Οι ίδιοι οι μαθητές Του έσπευσαν να την διατρανώσουν ακόμα και πριν την Ανάληψή Του στους ουρανούς («ὁ Κύριός μου καί ὁ Θεός μου», όπως ομολόγησε ο Απόστολος Θωμάς-Ἰω. κ΄ 28) και έκθαμβοι από τη μέγιστη συγκατάβαση του Θεού να κατέβει στον κόσμο, το περιέγραψαν με μεγαλοπρέπεια («Θεός ἧν ὁ Λόγος… καί ὁ Λόγος σάρξ ἐγένετο καί ἐσκήνωσεν ἐν ἡμῖν»-Ἰω. α΄ 1 και α΄ 14).

Όλα τα παραπάνω είναι απολύτως φυσικό να μας γεμίζουν χαρά και σεμνή καύχηση. Αλλά και να εγείρουν μέσα μας την ευθύνη να ζούμε και να βιώνουμε την πίστη μας καθημερινά. 
Στις περιπτώσεις όμως που θα έρθουμε «αντιμέτωποι» με τις απόψεις και τα επιχειρήματα κάποιων άλλων θρησκειών, ας είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί. Οπωσδήποτε πρέπει να αποφύγουμε κάθε αρνητικό σχόλιο. 
Έχουμε χρέος να σεβόμαστε κάθε άλλη θρησκεία, να ακούμε αυτά που πρεσβεύει και εκπροσωπεί και σε καμία περίπτωση να μην εκφραζόμαστε υποτιμητικά και αρνητικά για αυτήν.

Ας αναλογιστούμε ότι αυτό θα ήθελε ο Χριστός από εμάς. Άλλωστε είναι πολύ πιο αποτελεσματικό και σωστό σε κάποια ανάλογη συζήτηση αντί να σχολιάσουμε αρνητικά τις άλλες θρησκείες, να καταδείξουμε την αναντίρρητη υπεροχή της δικής μας θρησκείας. Για να μπορούμε όμως να την υποστηρίξουμε, θα πρέπει να την γνωρίζουμε καλά και να τη ζούμε με συνέπεια και ζέση ψυχής. Και αυτή ακριβώς είναι η ευθύνη μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου