Φυσικούδη Ἀθανασίου Ἐρασιτέχνη μελισσοκόμου,Ἐπιτ. Σχολικοῦ Συμβούλου
Μέλι εἶναι ἡ γλυκειὰ ρευστὴ θρεπτικὴ οὐσία ποὺ προέρχεται ἀπὸ τὸ νέκταρ τῶν λουλουδιῶν τὸ ὁποῖο συλλέγουν οἱ μέλισσες, τὸ συμπυκνώνουν καὶ τὸ μετουσιώνουν μὲ τὴν προσθήκη τῶν ἀδενικῶν τους ἐκκρίσεων σὲ τροφὴ-μέλι. Τὸ μέλι δὲν εἶναι ἁπλὴ γλυκαντικὴ οὐσία· εἶναι ζωντανὴ τροφή. Ἀποτελεῖται ἀπὸ ἁπλὰ ζάχαρα καὶ ἀπὸ πλῆθος ἄλλων στοιχείων. Μέχρι σήμερα ἀνιχνεύτηκαν 182 διαφορετικὲς οὐσίες καὶ ἡ ἔρευνα συνεχίζεται ἀκόμη. Τὰ στοιχεῖα αὐτὰ συνυπάρχουν σὲ μία τέλεια ἀναλογία βιολογική, μοναδικὴ στὴ φύση, ποὺ τὸ καθιστοῦν ἕνα ἀπὸ τὰ πιὸ θρεπτικὰ ὑγιεινὰ καὶ πολύτιμα τρόφιμα γιὰ τὸν ἄνθρωπο. Ἀπὸ τὰ χρόνια τοῦ Ἱπποκράτη μέχρι σήμερα ἀποτελεῖ τὸ μέλι ἕνα μοναδικὸ φάρμακο γιὰ ὅλες σχεδὸν τὶς ἀρρώστιες.
Τὸ μέλι εἶναι πλέον ἀντιοξειδωτικὸ προϊὸν καὶ ἔχει τὴν τάση νὰ κρυσταλλώνει. Τὸ κρυσταλλωμένο μέλι δὲν χάνει τὶς ἰδιότητές του. Δὲν πρέπει νὰ τὸ ἐκθέτουμε στὸν ἥλιο, νὰ μὴν τὸ θερμαίνουμε σὲ θάλαμο μικροκυμάτων καὶ νὰ μὴν τὸ βράζουμε (μὲ τὸν βρασμὸ δὲν ξαναζαχαρώνει ποτέ, ἀλλὰ καταστρέφεται). Ἂν θερμανθεῖ σὲ μπὲν μαρὶ παίρνει τὴ φυσική του ρευστότητα (μέχρι 500 C). Τὰ νοθευμένα καὶ βιομηχανοποιημένα μέλια, καθὼς καὶ αὐτὰ ποὺ γίνονται μὲ γλυκαντικὲς οὐσίες, ἀρώματα καὶ χρωστικά, καθὼς καὶ τὰ βρασμένα ὑπὸ πίεση δὲν ζαχαρώνουν ποτέ. Γι᾿ αὐτὸ καὶ πολλοὶ εἰδικοὶ συνιστοῦν στοὺς καταναλωτὲς νὰ προμηθεύονται τὸ μέλι κρυσταλλωμένο καὶ οἱ ἴδιοι νὰ τὸ ρευστοποιοῦν, γιὰ νὰ εἶναι σίγουροι γιὰ τὴ γνησιότητά του. Βέβαια ὁρισμένα μέλια ἀργοῦν πολὺ νὰ κρυσταλλώσουν (πευκόμελο, ἀκακίας κ.ἄ.).
Τί περιέχει τὸ μέλι;
Περιέχει ἁπλὰ καὶ σύνθετα ζάχαρα, ποὺ ἀφομοιώνονται εὔκολα ἀπὸ τὸν ὀργανισμὸ χωρὶς νὰ τὸν κουράζουν. Ἐπίσης περιέχει πολλὰ ἔνζυμα, ὅπως ἰμβερτάση, ἀμυλάση, διαστάση κ.ἄ., πρωτεΐνες, ἀμινοξέα, μεταλλικὰ στοιχεῖα (κάλλιο, μαγνήσιο, σίδηρο κ.ἄ.), βιταμίνες Α, Β12, C, D, Ε, Βιοτίνη Η, κ.ἄ., φολικὸ ὀξύ, θειαφίνη, ριβοφλαμίνη, ὁρμόνες, ὀργανικὰ ὀξέα, ὑδατάνθρακες κ.ἄ., περιέχει ἐπίσης τὸ ὑπεροξείδιο τοῦ ὑδρογόνου Η202 (εἶδος φυσικοῦ βακτηριοκτόνου), τὸ ὁποῖο καθαρίζει καὶ ἐπουλώνει πληγές, ποτάσιο καὶ τὸ φυσικὸ ἀντιβιοτικὸ inhabine, ποὺ μᾶς προστατεύει ἀπὸ τὰ μικρόβια.
Τί περιέχει ἡ ζάχαρη.
Δὲν περιέχει τίποτε ἀπὸ τὰ παραπάνω εἶναι μία νεκρὴ τροφὴ (Dr Coch, σελ. 33 Τοπαλίδης Ν.) ἐπιβαρύνει τὸν ὀργανισμὸ καὶ ἰδιαίτερα τὸ ἧπαρ μὲ τοξίνες. Δύσκολα ἀφομοιώνεται ἀπὸ τὸν ὀργανισμό. Εἶναι τὸ χειρότερο ἄσπρο δηλητήριο κι ἀπὸ τὸ λίπος καὶ τὸ ἅλας. Ὁ δρ. Carton ἀποκαλεῖ τὴ ζάχαρη «δολοφονικὸ τρόφιμο» (σελ 39 ὅ.π.). Δυστυχῶς μερικοὶ ἄνθρωποι ἐξισώνουν τὸ μέλι μὲ τὴ ζάχαρη καὶ μὲ τὶς μαρμελάδες, οἱ ὁποῖες γίνονται βέβαια ἀπὸ νωπὰ φροῦτα, ποὺ περιέχουν 80-90% νερό, ἀλλὰ βράζουν μὲ 50% ζάχαρη.
Τὸ μέλι ὡς φάρμακο.
Πολλοὶ γιατροὶ λένε ὅτι τὸ μέλι εἶναι φάρμακο πολύτιμο γιὰ ὅλες τὶς ἀρρώστιες: συντελεῖ στὴν καλὴ λειτουργία τοῦ ἐντέρου. Εἶναι ἐλαφρῶς καθαρτικό. Μία κουταλιὰ μέλι σὲ χλιαρὸ νερὸ τὸ βράδυ ἐξασφαλίζει καλὸ ὕπνο, εἶναι καταπραϋντικό. Ἔχει ἀντιβηχικὴ δράση. Καταπραΰνει καὶ θεραπεύει τὸν ἔντονο βήχα καὶ τὶς μολύνσεις τοῦ ἀναπνευστικοῦ συστήματος, φαρυγγίτιδα, πονόλαιμο, ἀλλερικὴ καταρροὴ καὶ ἄσθμα (γιατροὶ Williams καὶ Peterson–Bee jurnal 1969). Ἐνισχύει τὸ ἀνοσοποιητικὸ σύστημα καὶ τὰ ἐρυθρὰ αἱμοσφαίρια τοῦ αἵματος. Καταπολεμᾶ τὴν ἀναιμία. Καθαρίζει καὶ θεραπεύει πληγές, ἐγκαύματα, τραύματα, μόνο μὲ ἁπλὴ ἐπάλειψη. Ἐξασκεῖ μία δυναμικὴ ἐνέργεια στὴν καρδιά, εἶναι καρδιοτονωτικό, θεραπεύει τὴ στηθάγχη καὶ εὐνοεῖ τὴν ἐνδοκαρδιακὴ κυκλοφορία τοῦ αἵματος (καθηγ. Ἰζάρ.)
Ἡ καθημερινὴ λήψη μελιοῦ βελτιώνει καρδιακὲς διαταραχές. Τὸ πρωϊνὸ μὲ μέλι μειώνει τὴ χοληστερίνη καὶ εἶναι σωτήριο φάρμακο στὶς ἀρρυθμίες τῆς καρδιᾶς (Edmund Herold, “Deilwerte aus dem Bienencolk” σελ. 73). Ἕνα κουταλάκι μέλι σὲ μισὸ ποτήρι χλιαρὸ νερό, 1-2 ὧρες πρὶν ἀπὸ τὸ φαγητὸ θεραπεύει τὸ ἕλκος στομάχου καὶ δωδεκαδακτύλου. Καθαρίζει τὸ ἧπαρ ἀπὸ τὶς τοξίνες. Ἐπίσης θεραπεύει κρυολόγημα, μολύνσεις τῆς κύστης, γρίππη καὶ χαρίζει μακροβιότητα. Μάσκα μὲ μέλι (γιὰ 15 λεπτὰ) θεωρεῖται πολὺ καλὸ καλλυντικό, γιατί βελτιώνει τὴν ἐπιδερμίδα καὶ καταπολεμᾶ τὶς ρυτίδες τοῦ προσώπου. Συνιστᾶται στοὺς ἀθλητὲς ἀντοχὴ καὶ στοὺς ἐξασθενημένους ὀργανισμούς, στὰ παιδιά, καθὼς ἐπίσης σὲ βαρειὲς παθήσεις νεφρῶν, κύστης, οὐροδόχων ὀργάνων καὶ ἀκράτειας.
Γενικὲς παρατηρήσεις:
α) Τὸ μέλι εἶναι μία ἄριστη τροφὴ καὶ φάρμακο βιολογικό, χωρὶς παρενέργειες. β) Ἡ κρυστάλλωσή του δὲν ἀλλοιώνει τὴ γνησιότητά του. γ) Δὲν ἔχει καμμιὰ σχέση μὲ τὴ ζάχαρη, ἡ ὁποία ἐπιβαρύνει τὸν ὀργανισμὸ μας. δ) Τὸ μέλι ἀπὸ τὴ φύση του εἶναι βιολογικό. Τὸ μὴ βιολογικὸ τὸ κάνουν οἱ ἄνθρωποι μὲ τὶς διάφορες παρεμβάσεις τους. Μὲ νοθεία, μὲ φάρμακα, μὲ βρασμὸ γιὰ νὰ μὴν κρυσταλλώνει (τὰ τοξικὰ φάρμακα ποὺ ραντίζουν οἱ γεωργοὶ δὲν εἰσέρχονται ποτὲ μέσα στὴν κυψέλη εὐτυχῶς, γιατὶ στὴν εἴσοδο οἱ φύλακες σκοτώνουν τὶς ἐργάτριες, ποὺ προσπαθοῦν νὰ εἰσαγάγουν τοξικὰ στὸ σμῆνος. Ἡ εἰσαγωγὴ αὐτὴ θὰ εἶχε ὡς συνέπεια τὴν καταστροφὴ τοῦ γόνου καὶ τῶν μελισσιῶν γενικότερα). ε) Νοθεία μελιοῦ: τὸ πρόβλημα δυστυχῶς εἶναι μεγάλο. «Ὑπάρχουν τρόποι ἐξαπάτησης τοῦ κοινοῦ: Κάποιοι πωλοῦν ἀμυλογλυκόζη γιὰ ἁγνὸ ἑλληνικὸ μέλι, ἄλλοι γλυκόζη ἀναμειγμένη μὲ σιρόπι ποὺ χρησιμοποιεῖται στὰ γλυκίσματα ἢ προσθέτουν χρωστικές, ἀρώματα καὶ ἄλλες χημικὲς οὐσίες ποὺ καθιστοῦν τὸ μέλι ἐπικίνδυνο ἐπειδὴ εἶναι τοξικές». (Ἐφημερ. «ΤΑ ΝΕΑ» 17-6-2006, Πρόεδρος Ο.Μ.Σ. Ἑλλάδας κ. Γ. Κράγιας). Ἔχουν συλληφθεῖ κατὰ καιροὺς τέτοιοι ψευτομελισσοκόμοι, τῶν ὁποίων τὸ ἐμπόρευμά τους στοιχίζει μισὸ εὐρὼ τὸ κιλὸ καὶ ἔχουν τιμωρηθεῖ, ἀλλὰ τὸ κακὸ δὲν σταματᾶ.
ΠΡΟΣΟΧΗ λοιπὸν στὴν ἀγορὰ μελιοῦ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου