02 Ιουνίου, 2020

Προσκυνητής στο άφθαρτο λείψανο του Αγ.Ιωάννου του Νέου-Σουτσεάβα-Ρουμανίας

                          

Τo άφθαρτo λείψανo του Αγ.Ιωάννη της Σουτσεάβα

Ο Άγιος Ιωάννης ο Νέος ήταν ελληνικής καταγωγής, κατάγονταν από την Τραπεζούντα της Μ. Ασίας και ήταν έμπορος. Διασχίζοντας κάποτε τη Μαύρη Θάλασσα πηγαίνοντας προς την πόλη Τσετάτεα Αλμπα ήρθε αντιμέτωπος με τον καπετάνιο ο οποίος ήθελε να κάνει τον Ιωάννη ν’ αλλαξοπιστήσει.Αυτός αρνήθηκε. Για να τον εκδικηθεί τον πρόδωσε στον ηγεμόνα της πόλης ο οποίος ήταν Τατάρος και ειδωλολάτρης. Αυτός ζήτησε από τον Αγ. Ιωάννη ν’ απαρνηθεί την ορθόδοξη πίστη του. Ο Αγ. Ιωάννης ομολόγησε με θάρρος την πίστη του στο Χριστό και γι’ αυτό τον βασάνισαν φρικτά. Τον έδεσαν σ’ ένα άγριο άλογο που τον έσυρε στους δρόμους της πόλης και τελικά ένας Εβραίος του έκοψε το κεφάλι.Αρχικά δεν άφηναν τους χριστιανούς να τον θάψουν. Την νύκτα όμως το σώμα του Αγ. Ιωάννου το κάλυπτε ένα ουράνιο φως και έτσι ένας ιερέας το έθαψε στην εκκλησία όπου έμεινε για 70 χρόνια κάνοντας πολλά θαύματα.


Η Ι.Μ.Αγ.Ιωάννου στη Σουτσεάβα της Ρουμανίας


Ακούγοντας τα όλα αυτά ο ευλαβής βοϊεβόδας Αλέξανδρος ο Καλός και με την προτροπή του μητροπολίτου Ιωσήφ Μουσάτ έστειλε το 1402 άρχοντες και στρατιώτες στην Τσετατέα Άλμπα για να φέρουν τα λείψανα στη Μολδοβλαχία. Κατά τη διαδρομή προς την τότε πρωτεύουσα του πριγκηπάτου της Μολδαβίας, τη Σουτσεάβα συνόδεψαν το λείψανο εκατοντάδες ιερείς και χιλιάδες πιστοί. Στις 2 Ιουνίου 1402 εναπόθεσαν το τίμιο λείψανο του Αγ. Ιωάννου του Νέου στην εκκλησιά Μιρεούτσι όπου έμειναν μέχρι το 1518 όταν τα μεταπόθεσαν στον νέο καθεδρικό ναό του Αγ. Γεωργίου, ενώ υπό την ηγεμονία του Αλεξάνδρου Λαπουσυανού ( 1564 – 1568 ) μεταφέρθηκαν στην νέα πρωτεύουσα της Μολδαβίας το Ιάσιο στο νέο καθεδρικό ναό του Αγ. Γεωργίου.

Το 1686 εξ αιτίας της επίθεσης των Τατάρων το άγιο λείψανο και τα κειμήλια της Μητρόπολης μεταφέρθηκαν από τον λόγιο μητροπολίτη Μολδαβίας Δοσίθεο στην πόλη Ζόλκιεβ της Πολωνίας σ’ ένα καθολικό μοναστήρι. Εκεί έμειναν μέχρι το 1783. Επειδή εν τω μεταξύ ο Αγ. Ιωάννης έκανε πολλά θαύματα οι καθολικοί Πολωνοί δεν ήθελαν την επιστροφή του στο πριγκιπάτο της Μολδαβίας.


Πανοραμική άποψη της Μονής
Το 1783 όμως περνώντας ο αυτοκράτορας της Αυστρίας Ιωσήφ από τη Σουτσεάβα πείστηκε από τον Δοσίθεο, επίσκοπο Ρανταούτσι να επιστραφεί το λείψανο, όχι στο Ιάσιο, αλλά στη Σουτσεάβα η οποία ήταν υπό αυστριακή κατοχή. Για να μην προβάλει αντίσταση ο λαός του Ζολκιεβ,στάλθηκε η αυτοκρατορική φρουρά και συνόδεψε το λείψανο έως την Σουτσεάβα στον Ι. Ναό του Αγ. Γεωργίου όπου και τοποθετήθηκε και παραμένει μέχρι σήμερα. Σήμερα ο ναός έχει μετατραπεί σε μοναστήρι γνωστό ως Μονή του Αγ. Ιωάννου του Νέου της Σουτσεάβα.

Η μνήμη του εορτάζεται στις 2 Ιουνίου

www.proskynitis.blogspot.com
ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ-ΠΟΛΛΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕ ΣΚΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΙΟ ΤΟΥ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου