13 Ιουλίου, 2020

Επαναλειτουργία της Ι.Μ Αγ. Ιωάννη Θεολόγου Χαρακα Μονεμβασιας

Επαναλειτουργία της Ι.Μ Αγ. Ιωάννη Θεολόγου  Χαρακα Μονεμβασιας, Κουρά Μοναχού και εις Διάκονον χειροτονία

Χαρμόσυνη ημέρα ήταν η Κυριακή 12 Ιουλίου 2020 για την Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης, καθώς επαναλειτούργησε, ύστερα από 130 χρόνια, η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, που βρίσκεται πλησίον της Ενορίας Χάρακα στον Δήμο Μονεμβασίας.
Το εν λόγω Μοναστήρι λειτούργησε αρχικά τον 16ο αιώνα, ως γυναικεία Μονή, αλλά στην πορεία έγινε Ανδρώα έως το 1891, οπότε και εγκαταλείφθηκε. Νωρίτερα είχε παίξει σημαντικό ρόλο κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιερή εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου μεταφέρθηκε, κατά τρόπο θαυματουργικό, από τις Σπέτσες στην εν λόγω Μονή, γεγονός που εξηγεί την αθρόα προσέλευση Σπετσιωτών κάθε χρόνο κατά την εορτή του Αγίου. Η ιερή εικόνα όλο αυτό το διάστημα φυλασσόταν στον Ενοριακό Ναό Τριών Ιεραρχών στον Χάρακα.
Η επίσημη έναρξη επαναλειτουργίας της Μονής έγινε την Κυριακή 12 Ιουλίου με την τέλεση Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου. Νωρίτερα, κατά τον Όρθρο, εκάρη ο πρώτος Μοναχός της Μονής, ο κ. Βασίλειος Κόκκορης, ο οποίος έλαβε το όνομα Αμφιλόχιος. Ο νέος μοναχός, που είναι ένας ευσεβής νέος με καταγωγή από τη Ρειχιά, θεολόγος, με πολλές ακόμα αρετές και προπάντων διάθεση να ζήσει σ’ αυτόν τον ασκητικό και προσευχητικό τόπο, είχε παρακαλέσει θερμά τον σεπτό Ποιμενάρχη μας το προηγούμενο διάστημα να εγκαταβιώσει εκεί, παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν.
Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας τέλεσε και την εις Διάκονον χειροτονία του πατρός Αμφιλοχίου. Ο π. Αμφιλόχιος στη χειροτονητήρια ομιλία του ευχαρίστησε αρχικά, εμφανώς συγκινημένος, τον Πανάγαθο Θεό, την Υπεραγία Θεοτόκο, τον Όσιο Αμφιλόχιο και τον Άγιο Παϊσίο, του οποίου η μνήμη εορταζόταν τη συγκεκριμένη ημέρα. Στη συνέχεια ευχαρίστησε τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας για την ηθική και υλική αρωγή κατά τις σπουδές του, για τις νουθεσίες, την αγάπη, τη συμπαράσταση και την ευλογία του στο δύσκολο εγχείρημα της αναβίωσης της Μονής. Επίσης ευχαρίστησε την Ηγούμενη της Ι.Μ Ιέρακος, Γερόντισσα Θεοδοσία, την αείμνηστη μοναχή Αγαθαγγέλη, που ήταν κατά σάρκα θεία του, τον πνευματικό του π. Ελευθέριο Καναβάρο, τον αείμνηστο π. Βασίλειο Σταυρόπουλο, τους γονείς και τους λοιπούς συγγενείς του για την αμέριστη στήριξή τους, τον κλήρο και τον λαό που συνέρρευσαν για να συμπροσευχηθούν. Τέλος, έκανε αναφορά εκφράζοντας ευγνώμονες ευχαριστίες σε όλους όσοι βοήθησαν και βοηθούν για να αναγεννηθεί ο ευλογημένος αυτός χώρος, όπως το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και τον εφημέριο Χάρακα, τη Δημοτική αρχή και τους τοπικούς παράγοντες, το Ίδρυμα Πετρολέκα, τον Σύλλογο των Απανταχού Χαρακιωτών, τους ανώνυμους δωρητές και τους πολλούς εθελοντές, που κατάφεραν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να μετατρέψουν ένα εξωκκλήσι σε μοναστική παλαίστρα. Ολοκληρώνοντας ευχήθηκε ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος να έχει πάντα υπό την σκέπη του τον χώρο που τιμάται επ ονόματί του και τον ευσεβή λαό της περιοχής.
Με την ολοκλήρωση της λατρευτικής σύναξης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας απηύθυνε τον πάντα μεστό νοημάτων και μελίρρυτο λόγο στο πολυπληθές εκκλησίασμα, που είχε κατακλύσει το Καθολικό και τον περιβάλλοντα χώρο της Μονής. Αρχικά μίλησε για την μεγάλη ιστορία της Μονής και την συμβολή της στην διατήρηση του Ελληνορθόδοξου πνεύματος. Ακολούθως αναφέρθηκε στα γεγονότα που οδήγησαν στην αναβίωση της Μονής τονίζοντας ότι ήταν θέλημα Θεού. Απηύθυνε παράλληλα πατρικές συμβουλές αγάπης στο νέο Μοναχό και Διάκονο ευχόμενος να αποδειχθεί άξιος της υψηλής του αποστολής. Τέλος, ευχαρίστησε το Εκκλησιαστικό συμβούλιο Χάρακα, τους γονείς του νεοχειροτονηθέντα και όλους όσοι συνέβαλαν στην ανασύσταση της Μονής.
Τον λόγο πήρε και η Πρόεδρος των Απανταχού Χαρακιωτών ‘’Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος’’ κ. Χρυσάνθη Ροβάτσου, η οποία εξέφρασε την βαθιά συγκίνηση και την μεγάλη χαρά όλων των Χαρακιωτών. Ευχήθηκε πνευματική πρόοδο και αντοχή στον π. Αμφιλόχιο, ενώ απηύθυνε ευγνώμονες ευχαριστίες στον σεπτό Ποιμενάρχη μας στον οποίο μάλιστα χάρισε συμβολικά, εκ μέρους του Συλλόγου, μία εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.
Στη θρησκευτική τελετή συμμετείχαν πολλοί κληρικοί από διάφορα μέρη της Ελλάδος, τοπικοί άρχοντες και πλήθος πιστών από την ευρύτερη περιοχή. Ο Σύλλογος των Απανταχού Χαρακιωτών έπαιξε σπουδαίο ρόλο στη φιλοξενία των εκατοντάδων προσκυνητών, ενώ ανέλαβε και την παράθεση γεύματος που ακολούθησε στον περίβολο της Μονής. Κατά τη διάρκεια του γεύματος, ο π. Νικόδημος, ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης, δώρισε στον Σεβασμιώτατο ένα εγκόλπιο.
Με ευγνωμοσύνη και ελπίδα, τέλος, αναφέρουμε και τις πρώτες δωρεές, που έγιναν ώστε να ανασυγκροτηθεί κτιριακά η Μονή και να ανακαινιστεί το Καθολικό. Συγκεκριμένα, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας δώρισε 1000€ εις μνήμην του αειμνήστου αδελφού του Θεοδώρου, τα αδέλφια του Σεβασμιωτάτου και οι οικογένειές τους δώρισαν 1500€, εις μνήμην επίσης του Θεοδώρου Σπηλιώτη, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος δώρισε 1000€ και από 500€ ο Σύλλογος των Απανταχού Χαρακιωτών και η κ. Ελένη Νεζερίτη εις μνήμην των προσφιλών της προσώπων.
(φώτο: Σύλλογος Απανταχού Χαρακιωτών, Τάσος Κόκκορης, Λούλη Τσάχαλη και Ιωάννης Γκοβάτσος)


http://www.immspartis.gr/?p=35881

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου