18 Οκτωβρίου, 2020

Τι είναι η Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ) και ποια τα κύρια συμπτώματα

Από laconialive.gr
-16 Οκτωβρίου 2020

Η Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ) είναι από τις συχνότερες διαταραχές παγκοσμίως και αποτελεί τη συχνότερη διάγνωση σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Η εκτίμηση της συχνότητας της ΔΕΠ-Υ στις διάφορες μελέτες ποικίλλει σημαντικά και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα διαγνωστικά κριτήρια που χρησιμοποιούνται.

Το ποσοστό των παιδιών σχολικής ηλικίας που παρουσιάζουν τη νόσο κυμαίνεται ανάμεσα σε 3 και 12%. Υπολογίζεται ότι, σε ποσοστό 50% περίπου, συμπτώματα θα επιμείνουν και στην εφηβεία και σε ένα μικρότερο ποσοστό και στην ενήλικη ζωή. Είναι δε η διαταραχή 3-4 φορές συχνότερη στα αγόρια απ’ ό,τι στα κορίτσια.

Αν και η ακριβής αιτιολογία της Διαταραχής Ελλειματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί, η σύγχρονη έρευνα στρέφεται στη διερεύνηση των βιολογικών παραγόντων που παίζουν ρόλο σε αυτήν. Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα ενοχοποιούν δύο νευροδιαβιβαστικά συστήματα του εγκεφάλου ως υπεύθυνα για τη διαταραχή: τα συστήματα της ντοπαμίνης και της νοραδρεναλίνης.

Τα κύρια συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ είναι:

Απροσεξία

Το παιδί δεν μπορεί να συγκεντρωθεί σε εργασίες ή ακόμα και στο παιχνίδι και κάνει λάθη απροσεξίας, συχνά φαίνεται ότι δεν ακούει όταν του μιλούν, αδυνατεί να ακολουθήσει οδηγίες ή να ολοκληρώσει τις σχολικές του εργασίες που απαιτούν προσπάθεια και συγκέντρωση.

Υπερκινητικότητα

Πρόκειται για το πιο ορατό σημείο της διαταραχής. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά κινούνται περισσότερο από τους συνομήλικούς τους ακόμα και στον ύπνο. Ακόμα κι όταν κάθονται, κουνούν τα χέρια και τα πόδια τους νευρικά, σηκώνονται από το θρανίο τους στην τάξη χωρίς άδεια, τρέχουν, σκαρφαλώνουν και ακόμα και στα παιχνίδια τους κινούνται περισσότερο απ’ όσο είναι απαραίτητο. Συχνά μιλούν υπερβολικά πολύ.

Παρορμητικότητα

Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ ενεργούν χωρίς να σκέφτονται τις συνέπειες των πράξεών τους. Δεν περιμένουν τη σειρά τους, διακόπτουν τους άλλους και συχνά απαντούν πριν ολοκληρωθεί η ερώτηση.

Η Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας δεν είναι μια μεμονωμένη νόσος και συχνά παρουσιάζεται με άλλες συνοδές ψυχιατρικές καταστάσεις, όπως διαταραχές άγχους, κατάθλιψη, διπολική διαταραχή, σωματοποίηση, διαταραχή Tourette, διαταραχή εναντιωματικής πρόκλησης, μαθησιακές διαταραχές και διαταραχή διαγωγής.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο 2731 5 51035 ή στο 6942976751.

Φροσούλα Μπάτζιου (λογοθεραπεύτρια)
Υπεύθυνη Κέντρου Λογοθεραπείας “Χάρισμα”
Αγησιλάου 48,Σπάρτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου