04 Οκτωβρίου, 2022

Ιερα εικόνα Παναγίας Οδηγήτριας εκ Βρυούλων Μικράς Ασίας .

Ιστορικό Ιεράς Εικόνος

Ιερα εικόνα
Παναγίας Οδηγήτριας
εκ Βρυούλων Μικράς Ασίας
Ιστορικό
Η Ιερά Θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας, της επονομαζομένης Βουρλιωτίσσης, αποτελούσε πολύτιμο θησαύρισμα της ιστορικής εκκλησίας της Μεγάλης Παναγιάς στα μαρτυρικά Βουρλά της Μικράς Ασίας. Ήταν δε το σημείο αναφοράς της πόλης και συγκέντρωνε χιλιάδες πιστούς από όλα τα μέρη. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση και ιστορία η εικόνα ευρέθη σε τόπο που αφθονούσαν βουρλιές. Ένας απλός και ταπεινός βοσκός της περιοχής αναζητώντας την πηγή από την οποία εβρέχοντο τα βοσκήματά του ευρέθη ενώπιον της Ιεράς Εικόνος. Έμπλεος χαράς και συγκίνησης το θαυμαστό αυτό γεγονός ανακοίνωσε αμέσως στον ιερέα της περιοχής. Πάραυτα και κατόπιν της αδείας του οικείου επισκόπου η εικόνα μεταφέρθηκε στον κεντρικό ναό της περιοχής που ετιμάτο στο όνομα της Παναγίας, ενώ στο σημείο της ευρέσεως ανήγειραν μικρό ναό εις ανάμνηση του Θείου αυτού γεγονότος. Με την πάροδο των ετών και προς συντήρηση της Ιεράς Εικόνος, αυτή εστάλη στη Ρωσία όπου μερίμνη της Μεγάλης Αικατερίνης απεκατεστάθησαν όλες οι φθορές. Με την ολοκλήρωση των εργασιών και αφού η εικόνα εκοσμήθη βαρυτίμως εστάλη πίσω στα Βουρλά. Γενομένης της Αγίας Εικόνος πυρικαύστου ο λαός των Βουρλών αλλά και οι Τούρκοι κάτοικοι που την ευλαβούντο τις προσέδωσαν το προσωνύμιο Καρά-Παναγιά.
Το 1922, μετά τις 15 Αυγούστου, οι Τούρκοι μπήκαν στα Βουρλά και τα κατέστρεψαν. Βεβήλωσαν, έκλεψαν και στο τέλος έκαψαν την εκκλησία. Ευσεβείς όμως Βουρλιώτες κατάφεραν και απομάκρυναν, μαζί με άλλα ιερά σκεύη και εικόνες και το θαυματουργό εικόνισμα της Παναγίας. Το γεγονός ότι έφτασε στην Ελλάδα χωρίς το ασημένιο κάλυμμά της δηλώνει πως αυτό αποτέλεσε προφανώς το αντάλλαγμα για τη δυνατότητα μεταφοράς της. Στη νέα πατρίδα πια η οικογένεια Χριστοφορίδη, με χρήματα που εισέπραξε από το ταμείο ανταλλαξίμων το 1927, ανέλαβε το κόστος για την κατασκευή νέου ασημένιου καλύμματος.
Σώζεται το εξής περιστατικό: Ένας Βουρλιώτης ονόματι Παναγιώτης είχε αμφιβολίες για το αν αυτή είναι η εικόνα. Το βράδυ στον ύπνο του φανερώθηκε η Παναγία λέγοντάς του: Παναγιώτη παιδί μου γιατί δε με πιστεύεις; είμαι η Βουρλιωτίνα.
Η Εικόνα της Παναγίας υπέστη φθορές από μία ακόμα ανεξήγητη φωτιά η οποία συνέβη την παραμονή της εισβολής των τούρκων στην Κύπρο. Στην Κύπρο επέλεξε να εμφανιστεί η Παναγία, τον Αύγουστο του 2016, ούτως ώστε να κάνει γνωστή την επιθυμία της για την κατασκευή του Ναϊδρίου της όπου και θα τοποθετηθεί το σεβάσμιο εικόνισμά της. Έχει επιτελέσει πληθώρα θαυμάτων και αποτελεί πόλο έλξης για τους Χριστιανούς, Μικρασιάτες και μη.
Το 2010 με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Νέας Φιλαδέλφειας η Παναγία η Βουρλιώτισσα ανακηρύχθηκε Προστάτιδα και Πολιούχος της πόλης.
Η μνήμη της τιμάται την πρώτη Κυριακή κάθε Οκτωβρίου
Απολυτίκιον
ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΡΛΙΩΤΙΣΣΑΣ
Ἦχος Α΄. Τοῦ λίθου σφραγισθέντος
Τὴν Ἄχραντον Εἰκόναν Σου, Βουρ­λιώτισσα Πάναγνε, νῦν χαρμονικῶς προσκυνοῦντες, γεραίρο­μεν, Παρθένε· Ὑπάρχεις γὰρ σκέπη πρός ἡμᾶς, ἀρδεύουσα θαυμάτων παροχήν. Διὰ τοῦτο ἀναβλύζεις ἀεί, τοῖς εὐλαβῶς βοῶσι Σοί. Δόξᾳ τῷ Σὲ δοξάσαντι Θεῷ, δόξᾳ τῷ Σὲ θαυμα­στώσαντι, δόξᾳ τῷ ἐλευθερώσαντι ἡμᾶς διὰ τοῦ τόκου Σου.

http://www.panagiafiladelfeias.gr/pages/istoriko-ieras-eikonos

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου