28 Νοεμβρίου, 2022

“Αγωνίστηκε να σωθεί, έδωσε μαθήματα ζωής”

Η ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΕΝΟ ΑΓΡΟΤΗ:
Στον Πλάτανο του δήμου Γόρτυνας εξακολουθεί να μονοπωλεί τις συζητήσεις των κατοίκων η συγκλονιστική ιστορία του 52χρονου συγχωριανού τους, ο οποίος με ακρωτηριασμένο πόδι, κατάφερε να οδηγήσει το τρακτέρ του σχεδόν μέχρι το χωριό για να ζητήσει βοήθεια.
Ήξερε ότι θα πέθαινε στο χωράφι από ακατάσχετη αιμορραγία και το κινητό του είχε σπάσει. Δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με φίλους και συγγενείς.
Καλούσε απεγνωσμένα σε βοήθεια, όμως δεν άκουγε κανείς. Ήταν μονόδρομος. Έπρεπε να ζήσει. Βρήκε ένα παλιό σύρμα, έδεσε σφιχτά το κομμένο πόδι σαν σκηνή από ταινία επιβίωσης. Δυστυχώς, το πόδι του δεν το έσωσε, έσωσε όμως τη ζωή του.
Τον 52χρονο βρήκε λίγο έξω από το χωριό ένα ζευγάρι συγχωριανών του. Η γυναίκα μιλάει στην «Π» και μοιράζεται μαζί μας τη συγκλονιστική εμπειρία που έζησε με τον άνδρα της εκείνη την ημέρα. «Αυτός ο άνθρωπος παρέδωσε μαθήματα ζωής σε όλους. Και εγώ προσωπικά αναθεώρησα πολλά πράγματα» τονίζει.
«Ήμασταν με τον άνδρα μου στο χωράφι. Ακούγαμε κάτι σαν φωνή όμως επειδή φυσούσε αέρας δεν ήταν ξεκάθαρο αν ήταν ανθρώπινη ή προέρχονταν από πρόβατα που έβοσκαν πιο πέρα. Το ίδιο πράγμα άκουσαν και άλλοι, όμως και εκείνοι δεν ήταν σίγουροι. Συνεχίσαμε να κάνουμε τις δουλειές μας όμως κάποια στιγμή η φωνή άρχισε να δυναμώνει και να γίνεται πιο ξεκάθαρη.
Πράγματι, κάποιος άνθρωπος ζητούσε βοήθεια. Ο σύζυγος μου φώναξε να μπούμε στο αγροτικό. Βγαίνοντας από το χωράφι για να μπούμε στον κεντρικό δρόμο, είδαμε τον Αλέκο να πλησιάζει με το τρακτέρ.
Φώναζε βοήθεια. Στην αρχή θεώρησα ότι μπορεί να είχε πάθει κάποιο αλλεργικό σοκ από τσίμπημα εντόμου. Στάθμευσε το τρακτέρ στην άκρη του δρόμου και φώναζε στον άνδρα μου να κάνει όπισθεν με την καρότσα. Τότε ήταν που έπαθα το σοκ. Κατέβηκε από το τρακτέρ και τότε είδα τα χέρια του μέσα στο αίμα και το πόδι του ακρωτηριασμένο. Φορούσε μόνο το εσώρουχο».

Το δημοσίευμα της «Π»
Μετά το αρχικό σοκ, το ζευγάρι έβαλε μπρος για το Κέντρο Υγείας των Μοιρών. Ο 52χρονος διατηρώντας τις αισθήσεις του είχε ξαπλώσει στην καρότσα, παρακαλώντας την Παναγία.
Όταν πλέον έφθασαν, ο άνδρας άρχισε να καλεί πανικόβλητος σε βοήθεια.
Βγήκε ένας γιατρός και μόλις είδε τον τραυματία, φώναξε να καλέσουν γρήγορα ασθενοφόρο για να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.
«Τότε ήταν που μας είπε ότι το ακρωτηριασμένο πόδι είχε ξεχαστεί πάνω στο τρακτέρ. «Να πάει κάποιος να το πάρει γρήγορα, να το βάλει στον πάγο και να το πάει στο νοσοκομείο» ήταν η οδηγία του γιατρού».
Όπως περιγράφει η γυναίκα, ο 52χρονος διατηρούσε μέχρι τέλους τις αισθήσεις του ενώ έδινε κουράγιο σε συγγενικά του πρόσωπα με τα οποία συνομιλούσε στο τηλέφωνο. «Όλα θα πάνε καλά» διαβεβαίωνε.
Ο 52χρονος ασχολείται με τα αγροτικά και τα τρακτέρ από μικρό παιδί. Εκείνη την ημέρα είχε πάει να ψεκάσει. Το δεξί του πόδι, από το ύψος σχεδόν του γονάτου, το είχε συνθλίψει ο «σταυρός» του τρακτέρ. Είχε μαγκώσει το τζιν παντελόνι και γι’ αυτό είχε μείνει με το εσώρουχο.
Στο σημείο του ατυχήματος όσοι πήγαν, είδαν ένα λουτρό αίματος. Λες και κάποιος είχε σφάξει βόδι. Τόση ήταν η αιμορραγία. «Αν δεν έβρισκε το σύρμα να δέσει σφιχτά το πόδι, μπορεί να μην ζούσε σήμερα. Το έδεσε τόσο σφιχτά που στην καρότσα του αγροτικού βρήκαμε μόνο μερικές σταγόνες αίματος.
Για όλους εμάς στη μικρή κοινωνία του Πλατάνου η ιστορία του Αλέκου είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη.
Απέδειξε ότι είναι παλικάρι με σθένος και δίψα για ζωή. Ευχόμαστε όλοι το καλύτερο για εκείνον και η ιστορία του να αποτελέσει μάθημα ζωής, δύναμης και ελπίδας».
Ευαγγελία Καρεκλάκη
https://www.patris.gr/2020/08/18/i-sygklonistiki-martyria-gia-ton-akrotiriasmeno-agroti-agonistike-na-sothei-edose-mathimata-zois/
https://www.texnologosgeoponos.gr/2020/08/blog-post_312.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου