04 Δεκεμβρίου, 2022

Η ΨΑΛΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

“Εγνατία Οδός” με τον Γεώργιο Ντόβολο | 10.09.22
Στην Κωνσταντινούπολη πρωτεύουσα την Ρωμαϊκής και στη συνέχεια Οθωμανικής Αυτοκρατορίας η συστηματική καλλιέργεια της ψαλτικής τέχνης συνεχίζεται σχεδόν απρόσκοπτα για πολλούς αιώνες μέχρι και σήμερα. Με περιόδους που ποικίλουν ως προς τα σημεία έμφασης ( πράξη, θεωρία, δημιουργία χορωδιών κτλ) η Πόλη με κέντρο ανάπτυξης τον Πατριαρχικό Ναό αλλά και παλαιότερα την Αυτοκρατορική αυλή και την Μεγάλη Εκκλησία αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την Ανατολική εκκλησιαστική μουσική.

Τα κατοπινά χρόνια και κυρίως με την αξιοποίηση της τεχνολογίας απαθανατίστηκαν υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου ερμηνείες εκκλησιαστικών μελών από Κωνσταντινουπολίτες ψάλτες, προερχόμενοι είτε από την παράδοση του Φαναρίου, είτε και την παράδοση των κατά τόπους ενοριών της Πόλης.

Όλα τα παραπάνω ζωντανεύουν μέσα από την γλαφυρή αφήγηση του π.Αλέξανδρου Ιωσηφίδη. Γεννημένος στην συνοικία Εντιρνέ Καπί της Πόλης, υπηρέτησε ως κανονάρχος στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου τη δεκαετία του ’50 και κατόπιν φοίτησε στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Είχε την ευκαιρία να ακούσει τους μεγάλους ψάλτες της εποχής και να διδαχθεί δια ζώσης και εξ ακοής το περίφημο Κωνσταντινουπολίτικο ψαλτικό ιδίωμα. Ο π.Αλέξανδρος, από την πόλη της Λωζάνης όπου ζει και διακονεί τα τελευταία πενήντα σχεδόν χρόνια, παραχώρησε μια μοναδική συνέντευξη στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ και στον Γιώργο Ντόβολο, αφού για πρώτη φορά όντας ογδοηκοντούτης μιλάει δημόσια για τη ζωή και τις αναμνήσεις του.
https://www.ertecho.gr/radio/trito/show/egnatia-odos/ondemand/192072/egnatia-odos-me-ton-georgio-ntovolo-10-09-22/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου