19 Δεκεμβρίου, 2023

Ψήγματα Πνευματικής Σοφίας Ioannis Zachos

Μην μιλάτε στους ανθρώπους για τον Κύριο, αν δεν θέλουν ν’ ακούσουν γι’ Αυτόν. Ζήστε όπως ο Κύριος και οι ίδιοι θα σας ρωτήσουν για να μάθουν… Η Ορθοδοξία είναι η πίστη που αναγνωρίζεται από τον τρόπο που τη ζούμε, το πώς ενεργούμε και το πώς φερόμαστε. Η Ορθοδοξία είναι τρόπος ζωής.

† Παύλου Πατριάρχου Σερβίας


Έχει τεράστια σημασία να υπάρχει κάποιος που να προσεύχεται πραγματικά μέσα στην οικογένεια. Η προσευχή προσελκύει την Χάρη του Θεού και την αισθάνονται όλα τα μέλη της οικογένειας, ακόμα κι εκείνοι των οποίων η καρδιά έχει παγώσει. Πάντα να προσεύχεστε.

† Γέροντας Θαδδαίος της Βιτόβνιτσα

Μην αρνήσαι να προσεύχεσαι για κάποια ψυχή (πού σου το εζήτησε), έστω και αν δεν διαθέτης καρποφόρο προσευχή. Διότι η πίστις εκείνου πού εζήτησε την προσευχή, έσωσε πολλές φορές κι εκείνον που προσευχήθηκε και μάλιστα με συντριβή καρδίας... Μην υπερηφανεύεσαι, εάν προσεύχεσαι για άλλους και εισακούεσαι, διότι η πίστις αυτών ενήργησε, ώστε να εισακουσθή η προσευχή σου...

Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος

Κι εσύ αν πηγαίνεις στην Εκκλησία πρώτος και φεύγεις τελευταίος να μην υπερηφανεύεσαι. Ούτε πάλι να μιλάς για τον Χριστό μόνο με λόγια και χωρίς πράξεις. Να συγκεντρώνεις τους λογισμούς σου με ταπεινή καρδιά. Διότι η υψηλοφροσύνη μοιάζει με φωλια που μέσα της αγαπά να μενει ο Δράκοντας, δηλαδή ο διαβολος και φονεύει όσους την πλησιάζουν.

Αγίου Εφραίμ του Σύρου

Την χαρά του Θεού να βρείτε. Μην φοβάσαι τον άνθρωπο που στην ζωή του έμαθε να προσεύχεται, δεν θ’ αφήσει ο Θεός αυτόν τον άνθρωπο να χαθεί. Όταν προσευχόμαστε, μαζεύουμε δύναμη και όταν χρειασθεί, αυτή η δύναμη θα ξεδιπλωθεί και θα ενεργήσει.

Όσιος Εφραίμ Κατουνακιώτης

Πόσοι αμαρτωλοί επέστρεψαν; Πόσοι φταίχτες μετανόησαν; Πόσοι αμαρτωλοί μετέβαλαν γνώμη; Πόσοι κακότροποι μετανόησαν; Καί όμως όλους αυτούς τους εδέχθη... Τι παράξενο είναι εάν δεχθεί και εμέ; Θεός είναι καί δέχεται τους αμαρτωλούς. Ας εγερθώ και ας υπάγω κι εγώ...

Άγιος Δαμασκηνός ο Στουδίτης

Υπάρχουν και μερικοί κενόδοξοι πού θεωρούν υποχρεωμένο τον Θεόν να τους εισακούση σε ωρισμένα αιτήματά τους. Ο δε Κύριος συνηθίζει να τους προλαμβάνη και να πραγματοποιή ό,τι θα του ζητούσαν στις προσευχές τους∙ και τούτο, για να μη τα λάβουν με την προσευχή και αυξήσουν την οίησί τους.

Άγιος Ιωάννης ο Σιναΐτης


Όταν είσαι σε δίλημμα, όταν πρέπει να κάνεις κάτι ή ν’ απαντήσεις σε έναν άνθρωπο κάτι, μέσα σου ρώτα τον Κύριο: «Τί θέλεις Κύριε, τώρα Εσύ να κάνω;». Αμέσως θα έρθει η απάντηση μέσα σου και θα την βγάλεις κι έξω. Εάν δεν κάνεις αυτό που θα σου πει η συνείδησή σου, μετά δεν θα νιώθεις καλά.

Γέροντας Αμβρόσιος Λάζαρης (✞ 02-12)

Ουαί και αλίμονο, εάν περάσει η ιδέα από κανέναν ότι δεν έχουμε ελλείψεις και δεν έχουμε ελαττώματα. Και όταν μας λένε καλά λόγια, μας εγκωμιάζουν, μας επαινούν, τότε περισσότερο να ταπεινωνώμεθα. Αν μας έρχεται μια ωραία σκέψη κατανύξεως, να νιώθουμε ακόμη πιο ταπεινοί. "Θεέ μου, σ’ ευχαριστώ γι’ αυτήν την σκέψη. Εγώ είμαι ένα μηδενικό". Κάθε καλή σκέψη έρχεται από τον Κύριο, δεν είναι δική μας.

Γέροντας Ευσέβιος Γιαννακάκης (✞ 19 Ιουνίου 1995)

Μην αρχίζετε τίποτα χωρίς την ευλογία της Βασιλίσσης των Ουρανών. Κι όταν τελειώνετε πάλι να την ευχαριστείτε. Να παίρνετε ευλογία από τη Βασίλισσα των Ουρανών για κάθε τι και ο Κύριος μας θα σας ανεβάση στο πρώτο σκαλοπάτι της Χάριτος: την επίγνωση των αμαρτημάτων σας. Πιστεύω ότι έχοντας συνεχή συναίσθηση της παρουσίας της Κυρίας μας και Βασίλισσας των Ουρανών και μή κάνοντας τίποτα, αλλά παίρνοντας απλώς την ευλογία Της, θα λάβετε το χάρισμα της αδιαλείπτου προσευχής και την αγάπη για όσα αρέσουν στον Κύριό μας Ιησού Χριστό…

Στάρετς Ζωσιμά (Ζαχαρία) της Λαύρας του Αγίου Σεργίου

Φτιάξτε προσκυνητάρι στό σπίτι Σας! Ἐκεῖ θά βρίσκετε παρηγοριά, ἔλεος, θά μιλᾶτε στόν Χριστόν μας, στήν Παναγία μας, θά ἐναποθέτετε τίς ἐλπίδες Σας, θά καταφεύγετε νά πάρετε δύναμη καί θά ζεῖτε στιγμές ἀγαλλίασης καί ἀνανέωσης τοῦ ἔσω ἀνθρώπου τοῦ πνευματικοῦ τῆς ἀθανάτου καί πολυτίμου ψυχῆς! Ἄν δέν πάρετε στήν προσευχήν, νά μήν σηκωθεῖτε ἀπό τήν προσευχήν! Νά χύσετε ἔστω κί ἕναν κόμπο δάκρυ, νά κατανυγεῖτε καί ὅλην τήν ἡμέραν θά πετᾶτε, θά ἔχετε χαράν καί φῶς μέσα Σας, ὅλη ἡ ἡμέρα Σας θά εἶναι ἁγιασμένη καί εὐλογημένη!

Αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου

"Μη κατασκευάζουμε ενόχους"...

Ο σύγχρονος φαρισαίος –ηθικιστής ή αμοραλιστής– τέρπεται με το να κατασκευάζει γύρω του ενόχους, νομίζοντας πώς έτσι υπηρετεί την αλήθεια. Υπερήφανος και ένοχος ο ίδιος, δεν αποδέχεται την ενοχή του, αλλά την απωθεί, προβάλλοντάς την επιθετικά στους άλλους. Ο χριστιανός οφείλει να κινείται στον αντίθετο άξονα. Χωρίς να προκαλεί εκείνος τις εναντίον του επικρίσεις, να τις αποδέχεται ήρεμα, να μην ενοχοποιεί προσωπικά κανέναν και με την προσευχή "δώρησαί μοι, Κύριε, του οράν τα εμά πταίσματα και μη κατακρίνειν τον αδελφό μου", να μετανοεί και ν’ απαλλάσσεται από κάθε προσωπική του ενοχή, συγχωρώντας ειλικρινά τους κατηγόρους του.

Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου. "Ανθολόγιο Συμβουλών", εκδόσεις, Ι. Μ. Μεταμορφώσεως Μήλεσι, σελ.231


Μήν βιάζεσαι. Να μιλάς και να ενεργείς ήρεμα. Θα τα καταφέρεις. Ο εχθρός είναι που βιάζεται και μας ταράζει.

~~~~~

Σκέπασε τα πάντα με αγάπη, μην κολλάς στην λάσπη της γης, για να πετύχεις την τελειότητα της αγάπης του Χριστού.

~~~~~

Λέγε συνεχώς μέσα στην καρδιά σου: «Ο Χριστός είναι Αγάπη». Έτσι, θ’ αγαπάς όλους τους ανθρώπους, θυσιάζοντας χάριν αυτής της Αγάπης, ό,τι έχεις ακριβό, ακόμα και την ίδια σου την ζωή.

~~~~~

Οταν προσεύχεσαι στις Ασώματες Δυνάμεις, μην τις φαντάζεσαι σαν τρομερά, απρόσιτα και ανελέητα όντα. Όχι! Είναι κάτι το εντελώς αντίθετο... Οι Άγιοι Άγγελοι είναι τα πιο καλόβολα, τα πιο ταπεινά, τα πιο αγαπητικά, τα πιο προσηνή και φιλικά όντα, πάντοτε έτοιμα να μας ακούσουν. Και βρίσκονται πολύ κοντά σε αυτόν που τα επικαλείται στην προσευχή του με πίστη και αγάπη. Γιατί και το δικό τους όνομα, όπως του Θεού, είναι Αγάπη.

Άγιος Ιωάννης της Κρονστάνδης (✞ 20 Δεκεμβρίου 1908)


Περί Αγίων και Αγιότητος

Αν ο πόνος, οι θλίψεις και οι δοκιμασίες αφαιρεθούν από την ζωή των ανθρώπων, η Αγιότητα θα ήταν μόνο κτήμα των Αγγέλων.

~~~~~

Ο αληθινά ταπεινός έχει την κεφαλήν του κάτω από τα πόδια όλων των ανθρώπων, δι’ αυτό με όλη μας την δύναμιν και σε όλην μας την ζωήν να επιδιώξουμε και να παρακαλούμε τον Εσταυρωμένον μας Ιησούν, που είναι η άκρα ταπείνωσις, να μας χαρίσει κι εμάς την αγίαν ταπείνωσιν…

Όσιος Ευμένιος Σαριδάκης


Εκτός από τις δικές μας αιτήσεις στην προσευχή μας, να έχουμε κι ένα μέρος αιτήσεων για τους ανθρώπους που δεν γνωρίζουν τον Θεό. Είναι μια έμπρακτη αγάπη προς τον πλησίον.

~~~~~

Εαν δεν μπορούμε να κάνουμε πολύ σωματική άσκηση, τουλάχιστον ας ασκούμαστε στο νού, στην καρδιά και στην γλωσσα: Ο νούς να μην σκέπτεται πονηρά, η καρδιά να μην αισθανεται ηδονικά  πανω στα παθη και η γλώσσα να μην υβρίζει και να μην κατακρίνει.

~~~~~

Λέγε την ευχή. Aγιάζει το στόμα, αγιάζει ο αέρας, αγιάζει ο τόπος που λέγεται. Οι δαίμονες βάζουν χίλια εμπόδια δια να μην προσευχηθεί ο άνθρωπος, επειδή όλες οι παγίδες, όλα τα δίκτυα των δαιμόνων καταστρέφονται δια της προσευχής. Άπειρες φορές οι δαίμονες δια στόματος δαιμονισμένων ομολόγησαν ότι καίονται από την ενέργεια της ευχής.

~~~~~

Ένα πράγμα να θυμάστε… Ν’ αποφεύγετε τις κακοτοπιές! Και όταν κάποιο πρόβλημα εμφανίζεται ή τα πνεύματα με τους γύρω σας οξύνονται, να κάνετε Αγάπη και να επικαλείστε την βοήθεια του Θεού, λέγοντας την Ευχή: “Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον με”! Αυτός ξέρει πολύ καλύτερα από εμάς, πώς θα χειριστεί τα προβλήματά μας και πώς τα εμπόδια θα εξαφανιστούν από τον δρόμο μας με τη δική Του παρέμβαση…!!!

~~~~~

Μακάριος ο άνθρωπος που θα ξεφύγη από τα δόντια του και θα πετάξη στον ουρανό και θα σωθή. Κάθε χρόνο και χειρότερη γίνεται η κατάστασις. Η αμαρτωλότης και η γυμνότης έχει φθάσει σε τέτοιο σημείο, που φωνάζει από μόνο του το πράγμα, ότι θα επέμβη η θεία δικαιοσύνη. Γι’ αυτό πρέπει τόσο εμείς να βιαζώμεθα, όσο και να νοιώθουμε συμπάθεια για τους αδελφούς μας, όχι μόνο για τους οικείους μας, αλλά και τους εν Χριστώ οικείους αδελφούς, που έχουμε χρέος να τους πονούμε. Διότι εάν εμείς που είμαστε μέσα στο λιμάνι της Παναγίας κινδυνεύουμε, πόσο μάλλον αυτοί οι άνθρωποι που βρίσκονται συνεχώς εκτεθειμένοι μπροστά στην πρόκληση της αμαρτίας!

† Γέρων Εφραίμ της Αριζόνα/Φιλοθεΐτης (✞ 08-12)


Για να ζούμε αληθινά, είναι απαραίτητο να ζούμε με τον τρόπο που καθόρισε ο Θεός όταν μας έπλασε. Αν δεν ζούμε μ’ αυτόν τον τρόπο, δεν ζούμε καθόλου, είμαστε νεκροί.

~~~~~

Να Του μιλάς για κάθε σου ανάγκη, ακόμα και την πιο μικρή. Ὅλα πάντως προέρχονται ἀπὸ τὸν Θεό. Γι’ αὐτὸ ἂς στρεφόμαστε σ’ Ἐκεῖνον μὲ τὴν προσευχή. Κὶ ὅμως, γράφεις ὅτι δὲν προσεύχεσαι. Τί εἶναι τοῦτο πάλι; Μήπως ἔγινες ἄθεη; Τί πάει νὰ πεῖ δὲν προσεύχεσαι; Μπορεῖ νὰ μὴ λὲς τὶς τυπικὲς προσευχές, ἀλλά ν’ ἀπευθύνεσαι στὸν Θεὸ μὲ δικά σου λόγια καὶ νὰ Τοῦ ζητᾶς βοήθεια. “Κοίτα, Κύριε, τί συμβαίνει μ’ ἐμένα. Ἐτοῦτο κι ἐκεῖνο… Δὲν μπορῶ νὰ τὰ βγάλω πέρα μόνη μου. Βοήθησέ με, πολυεύσπλαχνε!”. Νὰ Τοῦ μιλᾶς γιὰ κάθε σου ἀνάγκη, ἀκόμα καὶ τὴν πιὸ μικρή καὶ νὰ Τὸν παρακαλᾶς γιὰ διαρκή ἐνίσχυση. Αὐτὴ ἡ προσευχὴ εἶναι ἡ πιὸ γνήσια.

~~~~~

Ας μην πιστεύουμε ότι θα έχουμε πάντοτε εσωτερική θέρμη ή ότι θ' απολαμβάνουμε διαρκώς εσωτερική γλυκύτητα. Αυτό μην το ελπίζετε. Αντίθετα, να περιμένετε συχνά ξαφνικές μεταπτώσεις. Γι' αυτό όταν σας πολεμά η ακηδία και η κατάθλιψη, να τις αντιμετωπίζετε σαν κάτι συνηθισμένο στην πνευματική ζωή. Οι ψυχικές μεταπτώσεις συμβαίνουν σε όλους. Δεν έχετε παρά να τις υπομένετε ήρεμα, αφήνοντας τον εαυτό σας στα χέρια του Θεού. Μή νοιάζεστε για τίποτ' άλλο, παρά μόνο για τούτο: Να είστε πάντα μαζί με τον Κύριο. Ό,τι κι αν σας συμβαίνει, σ΄ Αυτόν να καταφεύγετε, σ' Αυτόν να αποκαλύπτετε την ψυχή σας, σ' Αυτόν ν’ ακουμπάτε τα βάρη σας, σ' Αυτόν να λέτε τον πόνο σας... Και να προσεύχεστε, παρακαλώντας Τον να σας απαλλάξει από πειρασμούς και θλίψεις, αν αυτό είναι το Θέλημά Του...

Όσιος Θεοφάνης ο Έγκλειστος (♰ 6 Ιανουαρίου 1894)

Μην κοιτάς τις αμαρτίες των άλλων, αλλά πρόσεχε την δική σου κακία. Διότι δεν θα δώσεις λόγο για τους άλλους, αλλά μόνο για τον εαυτό σου. Δεν υπάρχει ανάγκη να προσέχεις τους άλλους, πως ζει ο καθένας και ποιές αμαρτίες κάνει. Εσύ πρόσεχε τον εαυτό σου. Ευαρεστείς τον Θεό; Μοιάζει η ζωή σου με την ζωή των Αγίων; Ακολουθείς κι εσύ την οδό που ακολούθησαν αυτοί στην ζωή τους; Είναι ευχάριστο μπροστά στον Θεό το έργο σου;

~~~~~

Μην αγανακτείς, που τα πράγματα δεν έρχονται πάντοτε όπως τα θέλεις εσύ στην ζωή σου. Δεν είναι δυνατόν, αλλά ούτε και συμφέρον σου είναι, να γίνονται όλα κατά την σκέψη σου, κατά την επιθυμία σου, κατά το θέλημά σου. Η σκέψη σου πολύ συχνά είναι πλανεμένη, η επιθυμία σου εμπαθής, το θέλημά σου ολότελα εγωιστικό. Και ο Παντογνώστης Θεός φυσικά το γνωρίζει αυτό, έστω κι αν εσύ δεν το συνειδητοποιείς. Γι’ αυτό και δεν επιτρέπει να εκπληρώνονται πάντα οι επιθυμίες σου, για να μην βλαφθεί η ψυχή σου, ο πιο πολύτιμος θησαυρός που διαθέτεις.

Άγιος Δημήτριος του Ροστώφ († 28 Οκτωβρίου 1709)

Συχνά αυτοί που δεν συμμετέχουν στις ακολουθίες της εκκλησίας βαριούνται εύκολα. Αυτοί που νομίζουν ότι κοιμώμενοι την Κυριακή αναπληρώνουν τον ύπνο που έχασαν την υπόλοιπη εβδομάδα και δεν πηγαίνουν στη Θεία Λειτουργία, σύντομα θα καταλάβουν ότι ο κυριακάτικος ύπνος δεν προκαλεί ευχαρίστηση. Μπορείς να φας και να αισθάνεσαι πεινασμένος ή να κοιμηθείς 25 ώρες και να νυστάζεις. Αν ο Θεός δεν σου δώσει δύναμη, δεν θα την βρεις πουθενά αλλού. Αν είσαι ερωτευμένος με κάποιον, θέλεις να τον βλέπεις συνέχεια, να επικοινωνείς μαζί του. Δεν πρέπει να σε καταναγκάσει κανένας να πας στη συνάντηση, έτσι δεν είναι; Ο χριστιανισμός ανυψώνεται πάνω σ’ αυτήν την αγάπη μεταξύ Θεού και ανθρώπου.

Ιεραπόστολος και ομολογητής π. Δανιήλ Σισόεβ


Καρπούς και μόνον καρπούς ζητά ο Κύριος από κάθε ζωντανό δέντρο που λέγεται άνθρωπος. Καλός καρπός είναι η καρδιά που αγαπά τον Θεό και κακός καρπός είναι η καρδιά που αγαπά τον εαυτόν της. Όλα τα υπόλοιπα δεν είναι παρά τα φύλλα του δέντρου.

~~~~~

Αν με ρωτούσε σήμερα ένας νεαρός άνθρωπος πώς να σώσει την ψυχή του, θα του απαντούσα: "Πάρε πάνω σου την φροντίδα κάποιου άλλου". Κάθε ανθρώπινη ψυχή που δεν γνωρίζει την μέριμνα για τον άλλο, παρά αποκλειστικά την μέριμνα για τον εαυτό της, ή έχει χαθεί, ή βρίσκεται ήδη στο χείλος της απωλείας. Τα πάντα δώσε για την ψυχή, την ψυχή σου όμως για τίποτα στον κόσμο.

~~~~~

Ευλογημένοι είναι εκείνοι που σ' αυτήν την ζωή αγάπησαν τον Χριστό και έμαθαν να επικαλούνται το όνομά Του μέρα και νύχτα, μαζί με την ανάσα και τον χτύπο της καρδιάς τους. Πάνω από την άβυσσο θα γνωρίσουν ποιον πρέπει να καλέσουν για βοήθεια. Θα ξέρουν ποιο όνομα να επικαλεστούν. Θα ξέρουν από ποιο άκρο ιματίου να πιαστούν. Εκείνοι θα βρίσκονται πραγματικά εκτός κινδύνου, θα καλύπτονται κάτω από τις φτερούγες του αγαπημένου τους Κυρίου.

Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς


Άρπαζε εις την αγκαλιά σου την Εικόνα της Παναγίας, διότι είναι ζώσα η Παναγία, ωσάν την μανούλα σου όταν ήσουν μικρός. Λέγε της όλον τον πόνον σου και βρέχε την με τα καθαρά σου δάκρυα και θα εξαντλής συνεχή παράκλησι.

~~~~~

Ρώτησα τον σατανά:

-Γιατί μας έχεις, εμάς τους ανθρώπους, τόση μεγάλη μανία και μας πολεμείς με τόσο θυμό;

Και μου απάντησε:

-Για να έχω πολλούς συντρόφους εις τον άδη και να καυχώμαι εις τον Ναζωραίο, ότι δεν είμαι ο μόνος παραβάτης εγώ, αλλά ιδού πόσοι άλλοι είναι μαζί μου!

Όσιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής και Σπηλαιώτης


Ό,τι είναι κακό στον άνθρωπο, είναι συμπτωματικό. Να μην περιφρονείτε κανέναν, ακόμη κι αν βλέπετε πόσο ανήθικοι, μέθυσοι και βλάσφημοι είναι. Η Εικόνα του Θεού υπάρχει και σ’ αυτούς κάπου, χωρίς βέβαια να το συνειδητοποιούν. Είναι φυσιολογικό ο εχθρός να θέλει να λερώσει αυτήν την Εικόνα. Δεν είναι καθόλου εύκολο να βλέπεις την εικόνα του Θεού σ’ εκείνους που σε ονειδίζουν και σου συμπεριφέρονται σαν θηρία. Αυτούς όμως πρέπει να τους λυπάσαι ακόμη πιο πολύ, επειδή η ψυχή τους έχει παραμορφωθεί, χωρίς ίσως να μπορεί να επανορθωθεί ποτέ, καταδικάζοντας την ψυχή τους σε αιώνια βάσανα… Πόσο δύσκολο είναι αυτό: Ν’ αγαπήσει κάποιος τους εχθρούς του!

Όσιος Γαβριήλ ο νέος Ομολογητής και δια Χριστόν σαλός ο εκ Γεωργίας


Η προσευχή, το κομποσχοίνι, η ελεημοσύνη νικά το Έλεος του Θεού. Καμιά αμαρτία δεν είναι μεγαλύτερη από το Έλεος του Θεού.

~~~~~

Εν Hμέρα Κρίσεως ό,τι έχει ο καθένας, δηλαδή ό,τι υπέφερε σε αυτήν την ζωή δια τον Χριστόν, αυτό και θα δείξη. Και μακάριος θα είναι εκείνος, που θα έχη να φανερώση πολλά παθήματα, μεγάλο σταυρό.

~~~~~

Ἀφιέρωσε μισὴ ὥρα τὸ εἰκοσιτετράωρο γιὰ νὰ λὲς τὴν εὐχούλα. Ὅποτε μπορεῖς. Καλύτερα τὸ βράδυ. Νὰ τὴν λὲς χωρὶς νὰ κρατᾶς κομποσχοίνι, ἱκετευτικά, παρακλητικά, κλαψιάρικα. «Κύριε Ἰησοῦ Χριστὲ ἐλέησόν με!». Καλλιέργησε αὐτὸ καὶ θὰ δεις τὶ καρπὸ θὰ βγάλει! Ἀπὸ μισὴ ὥρα, θὰ γίνει μία ὥρα. Καὶ πρόσεξε να δεις ἐκείνη τὴν ὥρα. Ἤ τὸ τηλέφωνο θὰ χτυπήσει, αὐτὴν τὴν δουλειὰ πρέπει νὰ τὴν κάνω τώρα, ἤ ὕπνος θὰ σοῦ ἔρθει, ἤ καμία βλασφημία θὰ σὲ κτυπήσει. Τίποτε. Κλεῖσε τὸ τηλέφωνο. Τελείωσε τὶς δουλειὲς σου καὶ κάνε αὐτὸ μισὴ ὥρα καὶ θὰ δεῖς! Φύτεψες ἕνα δενδράκι κι αὔριο μεθαύριο θὰ κάνει καρπό. Κι ὁ Ἅγιος Ἰωάννης ὁ Χρυσόστομος καὶ ὁ Ἅγιος Βασίλειος ἀπὸ αὐτὸ ἄρχισαν καὶ ἔγιναν φωστῆρες τῆς οἰκουμένης. Ὁ Ἅγιος Συμεὼν ὁ Νέος Θεολόγος ἀπὸ κοσμικὸς εἶχε ἐμπειρία τοῦ ἀκτίστου Φωτός. Κοσμικὸς ἦταν. Πόσοι κοσμικοὶ φαίνονται ἔτσι ἐξωτερικά καὶ κατὰ βάθος εἶναι καλόγεροι!

Ὅσιος Ἐφραὶμ Κατουνακιώτης

Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να κατακτήσει την τέλεια αγάπη, παρά μόνο εκείνος που απέβαλε τον παλιό του εαυτό.

~~~~~

Ευτυχία είναι όταν χαίρεσαι και δοξολογείς γι’ αυτά που έχεις και δεν αγκομαχείς, ούτε θλίβεσαι για όσα ονειρεύεσαι ότι θα έπρεπε να έχεις.

Ζήσε την κάθε σου μέρα απλά, ευχαριστιακά, χωρίς αγωνιώδη μέριμνα για το μέλλον.

Μή φαντάζεσαι τα ανύπαρκτα, αλλά φρόντισε ν’ αξιοποιήσεις τα παρόντα.

Να είσαι νηφάλιος, συνετός, εργατικός και προνοητικός. Πρόσεχε τον εαυτό σου.

Απόθεσε με εμπιστοσύνη την ζωή σου στην πρόνοια Εκείνου που η αγάπη Του και εκ του μη όντος σου χάρισε ύπαρξη και ζωή.

Για σένα η θάλασσα και η γη και ό,τι υπάρχει επάνω σε αυτήν.

Σε σένα φανερώνουν ο αέρας, ο ουρανός και τ’ άστρα την τάξη και την αρμονία τους.

Για σένα η ενανθρώπιση του Υιού Του.

Για σένα η διανομή των χαρισμάτων του Αγίου Πνεύματος.

Για σένα η κατάργηση του θανάτου και η ελπίδα της Αναστάσεως.

Για σένα η πανευφρόσυνος Βασιλεία Του και τα στεφάνια της δικαιοσύνης, αν για την αρετή κοπιάσεις.

~~~~~

"Μακάριοι οι ελεήμονες ότι αυτοί ελεηθήσονται"

Άραγε τι λόγο θα δώσεις στον Θεό;

Δεν έδωσες συμπόνια, δεν θα πάρεις συμπόνια.

Δεν άνοιξες την πόρτα, θα σε διώξουν από την Βασιλεία.

Πες μου, τί λόγο θα δώσεις στο Θεό εσύ που ντύνεις τους τοίχους και όχι τους ανθρώπους;

Εσύ που στολίζεις ένα ζώο και αδιαφορείς για τα κουρέλια που φοράει ο συνάνθρωπός σου;

Εσύ που σου σαπίζουν τα φαγητά και δεν δίνεις σ’ αυτούς που πεινάνε;

Βλέπεις αυτούς τους τοίχους που καταρρέουν από τον χρόνο και που τα ερείπιά τους ξεφυτρώνουν μέσα στην πόλη όπως οι σκόπελοι αναδύονται μέσα από το νερό;

Όταν χτίζονταν, οι πλούσιοι νοιάζονταν για τους τοίχους και αδιαφορούσαν για τους φτωχούς.

Πού πήγε λοιπόν η μεγαλοπρέπειά τους;

Πού πήγε κι αυτός που περηφανευόταν γι’ αυτήν την μεγαλοπρέπεια;

Βλέπεις πώς γκρεμίζονται και χάνονται σαν τα παλάτια που χτίζουν τα παιδιά στην άμμο για να παίξουν;

Κι ο πεθαμένος κλαίει στον Άδη για την ζωή που χαράμισε σε μάταια πράγματα.

Να έχεις ψυχή μεγάλη. Οι τοίχοι, οι μικροί και οι μεγάλοι, κάνουν την ίδια δουλειά.

Όταν μπω σε σπίτι ανθρώπου κακόγουστου και νεόπλουτου και το δω πνιγμένο στα στολίδια, ξέρω πως ο άνθρωπος αυτός δεν έχει τίποτα πιο πολύτιμο από αυτά που φαίνονται και πως στολίζει τα άψυχα ενώ αφήνει αστόλιστη την ψυχή του.

Πες μου ποια ανάγκη εξυπηρετούν καλύτερα τα πολυτελή κρεβάτια ή τραπέζια, οι πολυθρόνες και τα αμάξια, ώστε να μην περνάει το χρήμα στους φτωχούς, που χιλιάδες παρακαλάνε έξω απ’ τις πόρτες με σπαρακτική φωνή;

Και συ αρνείσαι να δώσεις, γιατί λες πως δεν έχεις για όλους αυτούς. Κι ενώ τα χείλη σου ορκίζονται, το χέρι σου σε προδίδει. Γιατί το χέρι σου σε διαψεύδει, φωνάζοντας χωρίς να μιλά, έτσι καθώς λάμπει πάνω του το δέσιμο του δαχτυλιδιού.

Πόσους μπορεί να σώσει από τα χρέη ένα σου δαχτυλίδι;

Πόσα σπίτια που χάνονται θα έκανε να ορθοποδήσουν;

Μία σου ντουλάπα μπορεί να ντύσει πόλη ολόκληρη που τρέμει από το κρύο. Κι εσύ κάθεσαι και διώχνεις τον φτωχό αβοήθητο, χωρίς να φοβάσαι τον Θεό που θα σε κρίνει.

Άγιος Βασίλειος ο Μέγας

"Η Θεία μετάληψη είναι θαύμα θαυμάτων και μυστήριο μυστηρίων"

Το Μυστήριο της θείας Ευχαριστίας που μας παραδόθηκε από τον Κύριο είναι ανώτερο όλων των Μυστηρίων. Είναι το πιο θαυμαστό από όλα τα θαύματα που επιτέλεσε η δύναμη του Θεού. Είναι το ανώτερο όλων όσα η σοφία του Θεού επινόησε. Είναι δε και το πολυτιμότερο από όλα τα χαρίσματα που η αγάπη του Θεού χάρισε στους ανθρώπους, γιατί αυτό υπερέχει όλων των άλλων μυστηρίων κατά την αριθμητική υπέρβαση των όρων της φύσεως, αφού όλα τα θαύματα προέρχονται από υπέρβαση κάποιων νόμων της φύσεως. Το μυστήριο όμως της θείας Μεταλήψεως τα υπερβαίνει όλα. Γι’ αυτό δικαίως μπορεί να ονομασθεί και να θεωρηθεί θαύμα θαυμάτων και μυστήριο μυστηρίων.

Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως “Περί επιμελείας ψυχής”, Εκδόσεις Άθως

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου