06 Ιουνίου, 2024

Μεταφέρθηκαν τα οστά του Παύλου & της Ναταλίας Μελά ἀπό τόν Ι.Ν. τῶν Ταξιαρχῶν Μητροπόλεως στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου Καστοριᾶς (φωτο)

 Ιστορικές στιγμές, γεμάτες συγκίνηση έζησε σήμερα (2/6/2024) η Καστοριά.

Το μεσημέρι, κατά την διάρκεια μιας λητής τελετής, μεταφέρθηκαν τα οστά του ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα Παύλου Μελά και τη συζύγου του Ναταλίας από τον Ιερό Ναό Ταξιαρχών Μητροπόλεως στον Μητροπολιτικό Ναό.

Η μεταφορά των οστών κρίθηκε αναγκαία λόγω των εργασιών συντήρησης που πραγματοποιεί αυτό το διάστημα στο ναό, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς.

Οι οστεοθήκες, βρισκόνταν μέσα σε βαρύ μαρμάρινο κιβώτιο το οποίο είχε τοποθετηθεί σε εσοχή στον βόρειο τοίχο του ναού.

Στην οστεοθήκη του ήρωα, βρέθηκαν προσωπικά αντικείμενα τη συζύγου και των παιδιών του τα οποία είχε τοποθετήσει η Ναταλία Μελά, όταν το 1907 έγινε η ανακομιδή των οστών του.

Στον ναό των Ταξιαρχών ο μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος διάβασε αποσπάσματα από την βιογραφία του μητροπολίτου Καστορίας Γερμανού Καραβαγγέλη τα οποία αναφερόταν στην ταφή του ήρωα τον Οκτώβριο του 1904 και στα όσα διαδραματίστικαν κατά την εκταφή του, τρία χρόνια μετά.

Ακολουθησε εν πομπή, η μεταφορά των οστών από το ναό των Ταξιαρχών στον Μητροπολιτικό Ναό στην οποία συμμετείχαν ο ιερός κλήρος, εκπρόσωποι των αρχών της περιοχής μας, εκπρόσωπο συλλόγων με παραδοσιακές στολές, μαθητές σχολείων και απλοί πολίτες.

Καθ’ οδόν, η εκπαιδευτικός Αγγλικών Σοφία Νουβαρτζίδου, τραγούδησε τραγούδια που αναφερόταν στον θάνατο του Παύλου Μελά.

Στον Μητροπολιτικό Ναό τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση μετά το πέρας της οποίας, οι παρευρισκόμενοι έψαλαν τον εθνικό ύμνο.

“Όσο περισσότερο μελετώ τον Παύλο Μελά τόσο καταλαβαίνω τι μεγάλο θησαυρό έχουμε στον τόπο μας.

Γιατί δεν είναι απλώς ένα πρότυπο αξιωματικού, ένας στρατιώτης που έπεσε πολεμώντας, αλλά ενσαρκώνει τον αιώνιο Έλληνα.

Έχει και τις αρχαιοελληνικές αρετές και την παιδεία και την πίστη και την αυτοθυσία και την αγάπη προς την οικογένειά του γι’ αυτό είναι και πάρα πολύ σημαντικό ως πρόσωπο.

Είναι ένα μεγάλο, πολύπλευρο κεφάλαιο το οποίο όλοι μπορούν να δουν ως πρότυπο”, τόνισε μεταξύ άλλων ο μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος και ανέφερε ότι μόλις αποπερατωθούν οι εργασίες στον Ναό των Ταξιαρχών, θα τοποθετηθούν με κάθε επισημότητα τα οστά, στο σημείο που φυλάσσονταν.

“Οι εργασίες αποκατάστασης ολόκληρο το μνημείου όπως και συντήρησης τον τοιχογραφιών του ξεκίνησαν το 2023.

Ένα έργο ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με προϋπολογισμό 800.000 ευρώ.

Το έργο ολοκληρώνεται 31 Δεκεμβρίου του 2025.

Κατά την πορεία της εξέλιξης των εργασιών προέκυψε η ανάγκη, στο πλαίσιο των αρμολογημάτων και ενεμάτων που εκτελούνται από την υπηρεσία μας, να απομακρυνθούν αντικείμενα και οτιδήποτε άλλο λατρευτικό υλικό που υπήρχε μέσα στο μνημείο

Στο πλαίσιο αυτό, ήρθαμε σε συνεννόηση με την Ιερά Μητρόπολη Καστορίας να μεταφερθούν και τα λείψανα του Παύλου Μελά και της συζύγου του Ναταλίας τα οποία έχουν τοποθετηθεί σε μία εσοχή στον βόρειο τοίχο του ναού.

Ανοίχτηκε ο τάφος, βρήκαμε μέσα δύο λάρνακες με προσωπικά αντικείμενα της οικογένειας, όπως γνωρίζαμε από τις αναφορές του μητροπολίτη Γερμανού Καραβαγγέλη.

Θεωρώ ότι είναι μία σημαντική ιστορική στιγμή όχι μόνο για την Καστοριά αλλά και για τον ελληνισμό ολόκληρο, διότι όλοι γνωρίζουμε τον ρόλο που διαδραμάτισε ο Παύλος Μελάς στην απελευθέρωση της Μακεδονίας μας.

Θα ήθελα να κλείσω με μία φράση της συζύγου του η οποία όταν το 1907 μεταφέρθηκε η κάρα του συζύγου της από το Πισοδέρι στην Καστοριά, απαντώντας σε ερώτηση του κόσμου αν θα ήθελε να πάρει τα λείψανα από την εκκλησία, είπε τα εξής: “ Ο άντρας μου θυσιάστηκε για την Μακεδονία. Τούτη η γη, ας κρατήσει τα λείψανα του ως αρραβώνα άγιο και μυστικό για την λευτεριά.

Νομίζω ότι αυτή η φράση λέει πάρα πολλά πράγματα δήλωσε η προϊσταμένη της ΕΦΑ Καστοριάς Ανδρομάχη Σκρέκα.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής η μαθήτρια Σοφία Μεσημέρη απήγγειλε μπροστά στο κενοτάφιο του ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα, σχετικά ποιήματα.
 .



https://fonikastorias.gr
/%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%86%CE%AD%CF%81%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%B1-%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B1%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BD%CE%B1/
https://fonientos.blogspot.com/2024/06/2-6-24.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου