Εκτός από αυτή την κίνηση δημοσίευσαν τα ονόματα των 82 βουλευτών (επί συνόλου 190) που πήραν μέρος σε εκείνη την ψηφοφορία, τους οποίους αποκαλούσαν «Στηλίτας», και «στηλιτικά» τα διαπραχθέντα από αυτούς που μαζί με τα «Σιμωνιακά» ήταν η κορυφή του παγόβουνου που ανάγκασαν μετά από λίγο χρονικό διάστημα την κυβέρνηση του Δ. Βούλγαρη σε παραίτηση.
Οι εφημερίδες εκείνης της περιόδου ήταν οι εξής: Η εφ. «ΕΘΝΙΚΟΝ ΠΝΕΥΜΑ» τέθηκε σε κυκλοφορία το έτος 1868 και υποστήριζε τον Αλ. Κουμουνδούρο, η οποία ήταν μικρού σχήματος αρχικά, έγινε ημερήσια από το 1875 με διευθυντή τον Γ. Γονίδη, ενώ ο Κουμουνδούρος δημοσίευε συνεχώς τις απόψεις του μέχρι το θάνατό του σε αυτό το έντυπο.
Το «ΜΕΛΛΟΝ» εκδόθηκε λίγες μέρες πριν έλθει στην Ελλάδα ο Γεώργιος Α´, δισεβδομαδιαία με τέσσερις σελίδες και διευθυντή τον Γ. Γλύνη. Στο πρόγραμμά της η εφ. δήλωνε ότι είχε ως στόχο τη δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων για την επίτευξη του στόχου των εθνικών διεκδικήσεων. Από το Δεκέμβριο του 1868 συνδιευθυντής της εφ. ήταν ο Δ. Παπαθανασίου, ο οποίος έμεινε μόνος στη διεύθυνση της εφ. από το 1870 μέχρι την διακοπή της έκδοσής της. Τα έτη 1873, 1874 και 1875 έβγαινε τρεις φορές την εβδομάδα. Διέκοψε την έκδοσή της στις 29 Δεκεμβρίου 1877.
Η «ΑΛΗΘΕΙΑ» εκδόθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1875 με μικρό σχήμα δίστηλη πέντε φορές την εβδομάδα στην αρχή στο πλευρό του Δ. Βούλγαρη, με διευθυντή τον Ιωάννη Σαπουντζή, αργότερα άλλαξε στρατόπεδο. Η εφ. διέκοψε την κυκλοφορία της στις 4 Ιανουαρίου του 1882.
Η «ΚΡΗΤΗ» εκδόθηκε ως εβδομαδιαία στην Αθήνα στην αρχή από τον Κωνσταντίνο Ξάνθη τετρασέλιδη μικρού σχήματος, ημ. κυκλοφορίας 7 Μαρτίου 1869 και από 7 Οκτωβρίου 1869 δισεβδομαδιαία, μέχρι την οριστική παύση της στις 13 Ιανουαρίου 1878. Από το πρώτο κιόλας φύλλο αντιτίθεται εναντίον του Δ. Βούλγαρη επειδή δεν εξόπλισε επαρκώς το κράτος ώστε να μπορέσει να στηρίξει την Κρητική Επανάσταση.
Η «ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ», που εκδόθηκε ένα μήνα μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Επαμεινώνδα Δεληγιώργη για τρίτη φορά ως δισεβδομαδιαία, ήταν η πρώτη εφ. μεγάλου σχήματος τεσσάρων σελίδων με ημ. έκδοσης 11 Αυγούστου 1870 και με εκδότη τον Ηρακλή Λαζαρίδη. Τα άρθρα της εφ. την πρώτη περίοδο του βίου της (1870- 1880) γράφονταν από τους Επαμεινώνδα και Λεωνίδα Δεληγιώργη, ενώ στόχος τους ήταν μέχρι το 1875 ο Δ. Βούλγαρης.
Η «ΕΦΗΜΕΡΙΣ» ήταν η πρώτη ημερήσια εφ. της χώρας, κυκλοφόρησε την 1η Οκτωβρίου 1873 με διευθυντή τον Δ. Κορομηλά και αρχισυντάκτη τον Ιωάννη Καμπούρογλου, καθαρά ειδησεογραφική, από την αρχή της εκδόσεώς της είχε ειδικό πρακτικογράφο (ουσιαστικά υπήρξε ο πρώτος κοινοβουλευτικός συντάκτης) τον Αλέξανδρο Μωραϊτίδη. Η εφ. αυτή από την ώρα που ο Δ. Βούλγαρης παραβίασε το Σύνταγμα πήρε ξεκάθαρη πολιτική στάση, χωρίς να στραφεί υπέρ κάποιου άλλου πολιτικού αρχηγού. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως από την ώρα που ξέσπασε το σκάνδαλο των «Σιμωνιακών» η εφ. έδειξε έντονο ενδιαφέρον και κατά τη διάρκεια της δίκης των δύο πρώην υπουργών Ι. Βαλασόπουλου και Β. Νικολόπουλου (Ιανουάριος-Μάρτιος 1876), η εφ. κυκλοφορούσε δύο φορές την ημέρα πρωί και απόγευμα33 .
Άλλη εφ. ήταν ο «ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ», που εκδόθηκε στις 6 Απριλίου, «εφημερίς πολιτική και των ειδήσεων, εκδίδοται καθ᾽ εκάστην» όπως έγραφε στο λογότυπό της, με εκδότη τον Δ.Ι. Κατζικίδη, που όπως δήλωνε την ημέρα της κυκλοφορίας του εντύπου: «Πλησιάζει να λησμονηθή εις τον έξω κόσμον το όνομα της Ελλάδος, ως έθνους ανεξαρτήτου και υπό πολίτευμα συνταγματικόν διατελούντος» έντονα επηρεασμένη από το κλίμα των ημερών34 .
Η εφ. «ΑΓΟΡΑ» εκδίδεται κατά Κυριακήν, εν Αθήναις, με πρώτο φύλλο κυκλοφορίας στις 1 Σεπτεμβρίου 1874 και όπως αναφέρει στο πρόγραμμά της: «Η Αγορά θα εκδίδηται ανά πάσαν Κυριακήν την πρωίαν. Θα γράφη δι᾽ εκείνους, οίτινες φουρκίζονται, και δι᾽ εκείνους, οίτινες δεν φουρκίζονται…»35 .
Η εφ. «ΑΓΩΝ», «εφημερίς πολιτική και των ειδήσεων, εκδίδοται ἀπαξ της εβδομάδος», εκδόθηκε για πρώτη φορά στις 29 Νοεμβρίου 1873 στη Ζάκυνθο36 .
Η εφ. «Η ΑΙΓΛΗ» εκδόθηκε για πρώτη φορά στην Πάτρα στις 9 Νοεμβρίου 187137 .
-23-
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου