12 Οκτωβρίου, 2024

Το Mεγάλο ''Στραπάτσο'' της Ιεραρχίας

Οκτ 12, 2024 | 09:13
ΜΕΛΧΙΣΕΔΕΚ

Οι πολύ μελετηροί που έχουν εντρυφήσει στην ψυχολογία, ίσως θυμούνται το ρητό του μεγάλου Φρόιντ: «Τα παιδιά είναι εντελώς εγωκεντρικά. Αισθάνονται τις ανάγκες τους έντονα και αγωνίζονται ανηλεώς για να τις ικανοποιήσουν».
Θυμήθηκα το ρητό μετά από όσα συνέβησαν στην τελευταία ιεραρχία στον Μητροπολίτη Καισαριανής Δανιήλ. Μεγάλο το στραπάτσο που έπαθε ο σεβάσμιος Μητροπολίτης για τα καμώματα του πνευματικού του παιδιού.
Ο άλλοτε πρώτος αρχιγραμματέας του μεγάλου μακαριστού Χριστόδουλου, οξυδερκής και αυστηρός, αγωνίστηκε φιλότιμα να τακτοποιήσει το «παιδί» του ονόματι Καλλίνικος. Κίνησε γη και ύδωρ να τον επισκοποιήσει. Έριξε τα μούτρα του και παρακάλεσε μέχρι και τον «άσπονδο» Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Ο Αρχιεπίσκοπος έδωσε το πράσινο φως. Μόνο που η Ιεραρχία είχε άλλες διαθέσεις.

Η εγκύκλιος

Ο Καισαριανής έσπευσε να ενημερώσει το ποίμνιο πως επίκειται η Μητρόπολη να αποκτήσει βοηθό Επίσκοπο. Να κάνει μία απλή ενημέρωση. Μόνο που ο Καλλίνικος, πληροφορούμαι, «απαίτησε» να αναγραφεί το όνομά του. Όχι απλώς πως θα βγει επίσκοπος στη Μητρόπολη. Αλλά να αναγραφεί το όνομά του. «Γιατί εγώ γηροκόμησα τη μητέρα του δεσπότη και τ’ αξίζω όσο κανείς», ακούστηκε ότι έλεγε.
Γράφτηκε λοιπόν πως επίκειται η εκλογή του νέου Επισκόπου Αστερίου, του ιερέα Καλλινίκου. Η Ιεραρχία λειτούργησε αντανακλαστικά. Είπαμε να επικαλούμαστε και λίγο το Άγιο Πνεύμα στις εκλογές, σκέφτηκαν. Μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Γι’ αυτό και λειτούργησε τιμωρητικά για την ύβρι της εγκυκλίου.
Κι άλλοι Μητροπολίτες ενημέρωναν για την εκλογή του βοηθού επισκόπου τους. Όχι όμως ονομαστικά και με εγκύκλιο. Στα λόγια μόνο.
Αχειροτόνητος
Αυτός που «κουβάλησε» την υποψηφιότητα Καλλινίκου ήταν ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος. Με τον αγώνα του Μητροπολίτη Ιλίου, σε ρόλο Σάντσο Πάντσα, ο Καλλίνικος πήρε καμιά δεκαριά ψήφους. Κι άλλους 15 από Μητροπολίτες που ήθελαν να τηρήσουν τους τύπους και από σεβασμό στον κ. Δανιήλ.
Όμως με 25 ψήφους ο Καλλίνικος πήγε σπίτι του. Παρότι εξέθεσε τον Καισαριανής, «απαιτώντας» να μπει το όνομά του στην εγκύκλιο. Ο Θεός βέβαια και το Άγιο Πνεύμα έχουν άλλα σχέδια.
Ο κληρικός που εξελέγη είναι ένας αδαμάντινος χαρακτήρας. Τον λένε Χριστόδουλο Κοτσίφη και βρίσκεται υπό την προστασία πια του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.
Αν τελικά ο Καισαριανής Δανιήλ υπακούσει στις απαιτήσεις του Καλλινίκου που ζητά να «μην τον χειροτονήσει ποτέ», τότε υποχρεωτικά ο νέος Επίσκοπος Αστερίου θα χειροτονηθεί από την Ιερά Σύνοδο.
Να που τελικά το Άγιο Πνεύμα επενεργεί, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, και στις εκλογές των αρχιερέων.

“Μελχισεδέκ”

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Ορθόδοξη Αλήθεια”

https://www.orthodoxtimes.gr/to-megalo-strapatso-tis-ierarchias/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου