25 Ιουλίου, 2025

Τα κύρια αιγυπτιακά μοναστικά κέντρα την εποχή του Αγίου Αντωνιου

 β)  1- Το Πισπίρ 

Στην περιοχή αυτή θεωρείται ότι ο Άγιος Αντώνιος ίδρυσε την πρώτη μοναχική ομάδα. Βρίσκεται στο μέσο της Άνω Αιγύπτου, και σε απόσταση 50 μιλίων από το Κάιρο, ανατολικά από το Νείλο και ονομάζεται σήμερα Dar Al Maimon, μεταξύ Atfih και Bani-Swef στην Αίγυπτο. Η περιοχή ανήκε στην πνευματική δικαιοδοσία του Αγίου Αντωνίου και μετά ακολουθούσαν στη σειρά διαδοχής ο Άγιος Αμαθώς και ο Άγιος Μακάριος116. 

2- Η Αρσινόη 

Είναι πόλη της Αιγύπτου. Το σημερινό όνομά της είναι το Φαγιούμ (Al Faiom). Βρίσκεται νότια από το Κάιρο και ανήκε και αυτή στην δικαιοδοσία του Αγίου Αντωνίου, όπως αναφέρει ο Άγιος Αθανάσιος117. Στην περιοχή αυτή έγραψε ο Άγιος Αντώνιος την Έκτη Επιστολή, όπως αναφέρει ο Άγιος Ιερώνυμος118. 

 3- Το όρος της Νιτρίας 

Σε όλα τα ελληνικά και λατινικά χειρόγραφα η ονομασία του όρους είναι «Νιτρία», αλλά στα κοπτικά και μετά στα αραβικά ονομάζεται Brong119. Αυτή η περιοχή δεν είναι το Wadi El Natroun, που αποτελεί (μέχρι και σήμερα) το κέντρο του κοπτικού μοναχισμού, αλλά βρίσκεται νότια της Αλεξανδρείας, στην πόλη Damanhour120. Η σημασία της περιοχής αυτής οφείλεται στο γεγονός ότι βρισκόταν μεταξύ της πόλης και της ερήμου. Όπως λέει ο Παλλάδιος σε ένα μοναχό στη Νιτρία με το όνομα Ναθαναήλ, πως κανένας δεν ήθελε να ζει στο κελλί του, διότι βρισκόταν κοντά στην πόλη121. Και ο Ρουφίνος επιβεβαιώνει ότι η Νιτρία βρισκόταν σε απόσταση 40 ρωμαϊκών μιλίων από την Αλεξάνδρεια, δηλαδή 65 χμ. νοτιοδυτικά122. Η περιοχή της Νιτρίας αποτελούσε τον κατάλληλο τόπο για μία εύκολη αρχή διάδοσης της μοναχικής ζωής, διότι βρισκόταν κοντά στην πόλη, η οποία ήταν κέντρο πώλησης των αγαθών των μοναχών, αλλά και αγοράς, και ταυτόχρονα κοντά στην έρημο για να ασκούν την ζωή της ησυχίας. Από την περιοχή αυτή ξεκίνησε ο Άγιος Παύλος, έπειτα ο Άγιος Αμμούν και στη συνέχεια ο Άγιος Μακάριος. Από εκεί άρχισε την ασκητική του ζωή και ο Άγιος Αθανάσιος, ο οποίος επισκέφθηκε την Νιτρία και έμεινε εκεί κατά την διάρκεια της τρίτης εξορίας του (356- 366)123. 

 4- Η περιοχή των Κελλίων 

Στα λατινικά ονομάζεται Cellia, στα ελληνικά τα Κελλία, στα  κοπτικά «Niri» “niri” και στα αραβικά Al mona124. Από την ιστορία της επίσκεψης του Αγίου Αντωνίου γνωρίζουμε πως η μοναστική ζωή άρχισε στην περιοχή αυτή μετά την εγκατάσταση μοναχών στην περιοχής της Νιτρίας, Ο Ρουφίνος αναφέρει: «και μετά από αυτή την περιοχή (της Νιτρίας) υπάρχει άλλη περιοχή στο μέσο της ερήμου, μακριά από την πρώτη περίπου 10 μίλια και ονομάζεται «Κελλία», διότι περιέχει πολλά κελλιά»125. Ο Ρουφίνος περιγράφει την καθημερινή ζωή των μοναχών εκεί και την κοινωνία τους στην λειτουργία κάθε Σαββατοκύριακο, δηλώνοντας πως κάθε κελλί είναι μακριά από το άλλο και κάθε μοναχός περπατάει 3 ή 4 μίλια για να φθάσει στην εκκλησία126. 

5- Η περιοχή της Σκήτης 

Στα ελληνικά χειρόγραφα ονομάζεται Σκήτις, και ο μοναχός της ονομάζεται Σκητιώτης - Στα λατινικά: Scetis, Scitium, Και ο μοναχός της ονομάζεται Scitiotica127. -Στα κοπτικά: «Sihyt» Shihat128 ή «Siyt» από δύο λέξεις «hyt», που σημαίνει καρδιά129 και «si», που σημαίνει ζυγός, δηλαδή ο χώρος όπου ζυγίζονται οι καρδιές.130 Μία άλλη, όμως, ερμηνεία για το  όνομα «Sihyt» προέρχεται από την λέξη (sini = ρωτώ, ζητώ) και την λέξη (hyt = καρδιά) και σημαίνει ότι οι άνθρωποι, που κατοικούν στην περιοχή αυτή, ζητούν τον Θεό με όλη τους την καρδιά. -Στα Αραβικά ονομάζεται μέχρι και σήμερα Wadi El Natroun131. Τι είναι η Σκήτη ή Shihat; Σε πολλά χειρόγραφα η έκφραση «έρημος της ασκήσεως» «safe `nte siyt», αναφέρεται μόνο στην περιοχή Wadi El Natroun, αλλά όταν η λέξη (Σκήτη – Shihat) απαντάται μόνη της, τότε αναφέρεται και στην περιοχή της Νιτρίας και των Κελλίων. Η αναφορά από τον Ευάγριο Ποντικό ότι ο Ανατόλιος έζησε όλη την ζωή του στην Σκήτη, σημαίνει τη Σκήτη με την γενική της σημασία, διότι είναι γνωστό ότι ο Ανατόλιος έμεινε όλη του την ζωή στην περιοχή των Κελλίων132

.

-47-


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου